Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ειδικά μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, η Άγκυρα βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη. «Η θέση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη και θεωρεί παράνομη τη συμφωνία. Είναι λογικό να δυσκολεύεται αφού έχει συμφέροντα. Από εκεί και πέρα, ο Ερντογάν έχει κάνει μια παράνομη πράξη η οποία δεν παράγει τίποτα ως αποτέλεσμα. Είναι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα ότι έβαλε όλες τις μεγάλες δυνάμεις να πουν ότι είναι παράνομο. Δώρο μας έκανε. Η Τουρκία διπλωματικά είναι μόνη της. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα να την υποστηρίξει», σημείωσε. Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν θα έχουμε τίποτα. Δεν συμφέρει κανέναν και δεν θα γίνει».

Αναφορικά με τα ταξίδια του στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι στις ΗΠΑ ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές του Capital Link ενώ είχε, επίσης, συναντήσεις με περίπου πενήντα εκπροσώπους μεγάλων funds. «Ήταν ένα ταξίδι εποικοδομητικό στο οποίο είδαμε επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και κάποιους που επενδύουν ήδη. Εμείς δουλεύουμε σε δύο επίπεδα, το πρώτο είναι το γενικό νομοθετικό πλαίσιο για να διαμορφώνουμε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για όλους και το δεύτερο είναι σε μεγάλες ή και μικρότερες επενδύσεις, αν κάπου υπάρχει πρόβλημα ή έχει κολλήσει, παρεμβαίνουμε για να γίνει σύννομα, πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, τόνισε ότι στη Γερμανία ορίστηκε ένα ελληνογερμανικό φόρουμ που θα γίνει στις 9 Μαρτίου, με τη συμμετοχή ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων. «Στόχος του θα είναι οι επενδύσεις και η σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων», εξήγησε.

«Δεν είπα ότι προτιμώ τους Γερμανούς από τους Κινέζους»

Ερωτηθείς για τον τρόπο που η Ελλάδα ισορροπεί μεταξύ Αμερικανών, Γερμανών και Κινέζων ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Στην Αμερική υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Κίνα. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είπα εγώ ότι προτιμώ τους Γερμανούς από τους Κινέζους. Είπα ότι σέβομαι τους Κινέζους και τους ευχαριστώ για τις επενδύσεις που κάνουν, όμως η Ελλάδα είναι χώρα του δυτικού κόσμου και πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες. Οι Αμερικανοί θέτουν το θέμα της Κίνας σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά φτιάχνουν ξανά τη σχέση τους με την Κίνα, έχουν τεράστιες οικονομικές σχέσεις. Οι αμερικανικές και οι γερμανικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα, αν ανησυχούν για τις κινέζικες, ένας λόγος παραπάνω να έρθουν να επενδύσουν».

Ελληνικό: Αρχές του 2020 μπαίνουν μπουλντόζες

Τέλος, αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει και επανέλαβε ότι στις αρχές του 2020 θα ξεκινήσουν οι εργασίες. «Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει. Στις αρχές του 2020 θα μπει μπουλντόζα. Υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην ανακοίνωση του τακτικού της επιτροπής για το καζίνο, της τάξεως των 10 ημερών, λόγω εμπλοκής των δύο εταιρειών. Την περασμένη Πέμπτη, όπου θα έβγαινε το πρακτικό από την επιτροπή, η μία από τις δύο εταιρείες έκανε έγγραφη καταγγελία στην επιτροπή. Έπρεπε η επιτροπή να απαντήσει βάσει του νόμου. Αυτό πήρε μια βδομάδα. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πιστεύω ότι η επιτροπή θα έχει την απάντηση και θα ξεκινήσουν οι προθεσμίες κλπ».