Μέρες αγάπης και το μυαλό όλων μας θα πρέπει να βρίσκεται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια, στους μόνους και στους έρημους που ζουν στους δρόμους ή ακόμα και στις οικογένειες εκείνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για να στρώσουν το γιορτινό τους τραπέζι. 

Το θετικό για αυτούς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, είναι ότι στην Πάτρα έχουμε μία τοπική εκκλησία, αλλά και έναν δήμο που έχουν αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους και βρίσκονται στο πλευρό τους κάθε μέρα και όχι μόνο την γιορτινή περίοδο. Ειδικότερα, η εκκλησία και οι ενορίες της μοιράζουν σε καθημερινή βάση πάνω από 2.000 μερίδες, σε απόρους και σε οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. 

Ο αριθμός δε των ατόμων που εξυπηρετούνται μέσα από τα ενοριακά προγράμματα της τοπικής εκκλησίας ξεπερνά τα 3.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, πατέρα Αρτέμιου. Η δομή του Άρτου της Αγάπης που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, στο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, σιτίζει καθημερινά 400 άτομα. 

Ο Άρτος της Αγάπης αποτελεί το κεντρικό συσσίτιο της Μητρόπολης και εκεί μαγειρεύεται και προσφέρεται φαγητό σε πακέτο που έρχονται και το παίρνουν οι δικαιούχοι, οι άνθρωποι δηλαδή που το έχουν ανάγκη, ενώ κάποιοι από αυτούς σιτίζονται στον χώρο. 

Σημαντικό και αρκετά μεγάλο είναι και το συσσίτιο που προσφέρεται σε καθημερινή βάση από την ενορία του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, σε χώρο που ανήκει στην ενορία και που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να σιτιστούν εκεί. Συσσίτιο δίνουν σε καθημερινή βάση επίσης οι ενορίες της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Σοφίας, αλλά και αρκετές ακόμα ενορίες της Πάτρας 

Αυτές τις μέρες ο Άρτος της Αγάπης, η ενορία του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται σε εγρήγορση για να προετοιμάσουν το γεύμα των Χριστουγέννων που θα δοθεί ανήμερα της γιορτής, ενώ φαγητό την ίδια μέρα θα δώσουν και οι ενορίες της Αγίας Σοφίας και της Αγίας Τριάδας. Παράλληλα, στις άλλες ενορίες της Πάτρας φιλόπτωχα ταμεία προετοιμάζουν τις προμήθειες και τα τρόφιμα που θα δοθούν στους ενορίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα ταμεία. 

Διανομή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Όλα αυτά την στιγμή που και ο δήμος με τον κοινωνικό οργανισμό ξεκινάει από το Κοινωνικό Παντοπωλείο (έχει πάει στην Ελευθερίου Βενιζέλου στα γραφεία της ΑΔΕΠ) το μοίρασμα των τροφίμων για τις 700 και πλέον οικογένειες που θα στρώσουν το γιορτινό τους τραπέζι μέσα από τα προϊόντα που θα τους δοθούν. 

Ο δήμος, εξάλλου, ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα μοιράσει και 200 με 250 μερίδες φαγητού στα σπίτια των απόρων που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν και να συμμετάσχουν στην διανομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Κάτι που όπως και οι δομές και οι ενορίες της τοπικής εκκλησίας το κάνει σε καθημερινή βάση. Πόσο μάλλον στις γιορτές.