Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και από τις πρώτες ώρες κιόλας υπήρξαν αρκετά παράπονα από δικαιούχους (γονείς με παιδιά ΑμεΑ) ή κάποιους που νόμιζαν ότι είναι δικαιούχοι, ότι οι αιτήσεις τους, απορρίπτονται ενώ πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Το newsit.gr επικοινώνησε αμέσως, μόλις έγινε αποδέκτης των παραπόνων, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών οι οποίοι και τόνισαν ότι το σύστημα δουλεύει και δεν υπάρχουν αστοχίες. Ωστόσο τόνισαν ότι εφόσον διαπιστωθεί πως κάτι δεν πάει καλά τότε τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα διορθωθούν άμεσα και οι δικαιούχοι θα λάβουν το μέρισμα.

Εκεί που πραγματικά εντοπίστηκε ένα σοβαρό θέμα είναι με παιδιά ΑμεΑ που έχουν κωδικούς Taxis. Όπως τόνισαν από το υπουργείο το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να το κάνει ο γονέας που δηλώνει το παιδί ΑΜΕΑ ως προστατευόμενο μέλος και όχι το ίδιο το παιδί.

Επίσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να πληρούν και τα υπόλοιπα δύο κριτήρια:

  • Να έχει ο γονέας κάνει φορολογική δήλωση για τα τελευταία 7 χρόνια και
  • Οι καταθέσεις του 2018 να μην υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Η βασική πάντως ένσταση ήταν ότι ενώ πληρούνται όλα τα κριτήρια η αίτηση απορρίπτεται χωρίς αιτιολόγηση.

Κοινωνικό μέρισμα: Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

  • Πατώντας την ένδειξη «είσοδος» που υπάρχει στη σελίδα www.koinonikomerisma.gr o ενδιαφερόμενος καλείται να συναινέσει με τα εξής:
  • Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία καθώς και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.
  • Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN), ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.
  • Ο αιτών συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων και της διαδικασίας έγκρισης.
  • Τυχόν έγκριση της αίτησής θα είναι ορατή από τον/την σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης.
  • Στη συνέχεια καλείται να εισάγει τα διαπιστευτήρια (password και username) του Taxisnet. Στο επόμενο στάδιο γίνεται η «αυθεντικοποίηση του χρήστη» όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να επιβεβαιώσει το εξής: «Με το παρόν δίνετε τη συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή “ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ” να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που διαχειρίζεται η Α.Α.Δ.Ε.». Πατάτε την ένδειξη «αποστολή» και συνεχίζετε. Το σύστημα βγάζει αμέσως την απάντηση για το αν δικαιούστε ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Αν δεν το δικαιούστε, το μήνυμα είναι απορριπτικό. Αν το δικαιούστε πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Προσοχή στον IBAN

Σύμφωνα με την απόφαση: «Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN. O αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού, ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

Προσοχή σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
Και πέρυσι με το κοινωνικό μέρισμα, πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς παρατηρήθηκε ασυμφωνία του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Όπως αναφέρει και η απόφαση: «Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης».

Πηγή: newsit.gr