Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν ζήτησε στην παρούσα φάση κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε, ανέλυσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε και έλαβε ξεκάθαρη δήλωση καταδίκης της Τουρκίας και της υπογραφής μνημονίου με την κυβέρνηση της Λιβύης αλλά και στήριξης της χώρας μας.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το διπλωματικό οπλοστάσιο της Αθήνας περιλαμβάνει και αυστηρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ενδεχομένως και εντός των επόμενων μηνών. «Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε την διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ και ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε σημαντικό να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικαστεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. «Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος. Να συγκροτήσουμε και πέραν της Ευρώπης συμμαχία γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας που έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας δικαιώματα. Αυτή η συμμαχία να αποτελέσει και ένα διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συντελεστεί σε αυτή την ΑΟΖ και πριν συντελεστεί αυτή η ενέργεια να μην ζητήσουμε επιβολή κυρώσεων. Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο - όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε την διπλωματική δραστηριότητα – χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί κατά της Τουρκίας αφορούν παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και η ενεργοποίησή τους εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Εχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ», τόνισε ο αν. Υπουργός Εξωτερικών.