Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη αποπληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους, σημείωσε ο Νότης Μηταράκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι το «κλειδί για το θέμα αυτό είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει 35 δισ. χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας.  «Το 2020 θα δοθούν 29 δισ. ευρώ για συντάξεις, ενώ τα μισά, περίπου 14,5 δισ. προέρχονται από κρατική επιχορήγηση. Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, όμως, χρειάζονται 4 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο» ανέφερε ο υπουργός. «Τώρα έχουμε 1,64 ανά συνταξιούχο και στο 2070 θα μειωθεί στο 1,25 ανά συνταξιούχο. Σε δυσμενές δημογραφικό κανένα αναδιανεμητικό σύστημα δεν επιβιώνει. Το μικτό σύστημα διασφαλίζει πως οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των μισθωτών από την μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και γιατί η κυβέρνηση αύξησε την κατώτατη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μηταράκης είπε: «Παρακολουθώ τους νομπελίστες και εσάς σε ό,τι αφορά την οικονομική σκέψη. Η συνολική μείωση των μισθωτών με αποδοχές 5.000-10.000 ευρώ είναι αρκετά σημαντική και θα δείτε τα νούμερα σύντομα. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοί θα είναι διπλά κερδισμένοι καθώς η πολύ χαμηλή εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου τους εγκλώβιζε σε πολύ χαμηλές συντάξεις. Επιλέξαμε να αυξήσουμε λίγο την κατώτατη εισφορά γιατί έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. Με μια μικρή αύξηση δηλαδή κερδίζει μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί ταυτόχρονα του μειώσαμε και την φορολογία. Επίσης σε βάθος τετραετίας θα υπάρξει συνολικά μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές που θα ελαφρύνει τη μισθωτή εργασία».