Μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να ανοίξει η δεύτερη πύλη της εισόδου του Κάστρου, της λεγόμενης "Βεράντας" που τα τελευταία έξι χρόνια είναι κλειστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εφορεία Αρχαιοτήτων ετοιμάζει μελέτη για την αξιοποίηση και την διαμόρφωση του χώρου μπροστά από τον δυτικό  προμαχώνα, στον χώρο δηλαδή όπου βρισκόταν η παιδική χαρά και τα παγκάκια που αποτελούσε, σύμφωνα με τους κατοίκους της άνω πόλης, μία διέξοδο για την αναψυχή τους. 

Η μελέτη με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η Εφορία Αρχαιοτήτων δεν έχουν όμως σαν στόχο της την διαμόρφωση ενός χώρου αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, αλλά ενός χώρου περιπάτου που θα μπορεί να φέρει σε επαφή τον Πατρινό, τον επισκέπτη και τον τουρίστα, με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Η θέση, άλλωστε, της Εφορίας Αρχαιοτήτων ήταν από την αρχή ξεκάθαρη πάνω στο θέμα: Ο χώρος αυτός είναι αρχαιολογικός, είναι ένας χώρος που αποτελεί τμήμα του Κάστρου και κατά συνέπεια θα πρέπει να προστατεύεται και να υπάρχει η αντίστοιχη φύλαξη. 

Οι παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του χώρου, εφόσον η μελέτη ετοιμαστεί, θα περάσουν πρώτα από το αρμόδιο αρχαιολογικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια όταν πάρουν την έγκριση από εκεί, θα προχωρήσουν, με την Περιφέρεια να αναζητά ένα πρόγραμμα για να εντάξει το έργο, εξασφαλίζοντας έτσι την χρηματοδότηση του. 


Η αξιοποίηση του αρχαιολογικού αυτού χώρου κρίνεται απαραίτητη για την ακόμα καλύτερη ανάδειξη του Κάστρου, ενός μνημείου που τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα τα καλοκαίρια προσελκύει τουρίστες και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες που έρχονται στην Πάτρα.

Ο χώρος, αξίζει να αναφερθεί, είχε γίνει προσβάσιμος πριν από αρκετά χρόνια στους Πατρινούς, κάτω από άγνωστες συνθήκες και ήταν ανοικτός από τότε  Ωστόσο, κατά την πάροδο των ετών, είχαν σημειωθεί βανδαλισμοί και φθορές τόσο στα φωτιστικά LED που είχε εξασφαλίσει η Εφορία Αρχαιοτήτων μέσα από πρόγραμμα, όσο και στον προμαχώνα του συγκεκριμένου τμήματος του Κάστρου. 

Για τον λόγο αυτό η Εφορία είχε αποφασίσει να κλείσει τον χώρο, θεωρώντας ότι και η παιδική χαρά που υπήρχε εκεί δεν ήταν αξιόπιστη για την ασφάλεια των παιδιών. Η Εφορία, μάλιστα, έχει ετοιμάσει ήδη μία ακόμα μελέτη που βρίσκεται αυτή περίοδο στα αρμόδια συμβούλια του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση των φθορών στον δυτικό /νότιο κομμάτι του προμαχώνα του Κάστρου και ταυτόχρονα την ανάδειξη του.

Στόχος όλων των μελετών και των παρεμβάσεων που ετοιμάζονται είναι η αξιοποίηση του Κάστρου στη κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της Πάτρας και η ανάδειξη της σημαντικής αρχαιολογικής του αξίας ως μνημείου.