Την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ζητούν οι δικηγόροι.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο θέατρο «Ακροπόλ» ενώ την ίδια ημέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12 μμ έως 3μμ). Σημειώνουν, παράλληλα, ότι αν δεν αποσυρθεί η διάταξη θα προχωρήσουν σε στοχευμένες αποχές από δίκες που συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Μιλώντας, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε ότι η νομοθέτηση της καταβολής του δικαστικού ενσήμου εξυπηρετεί εισπρακτικά μόνο τις Τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες.

Ο κ. Βερβεσός, ανέφερε, επίσης, ότι η επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε, για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την νομολογία των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε ανέφερε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη εξυπηρετεί τις Τράπεζες, οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κλπ.

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Σε άλλο σημείο, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, οι δικηγόροι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, την άμεση κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας και παράλληλα το δικηγορικό σώμα ξεκίνησε ένα κοινωνικό αγώνα για «μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για τους πολίτες».