Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι μεταμεσονύχτιοι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής της Πάτρας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη που έγινε για το θέμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. 

Στη σύσκεψη αυτή κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τον αντικαπνιστικό νόμο και έτσι είχαν την ευκαιρία να εξάγουν η κάθε μία από την πλευρά της ορισμένες διαπιστώσεις που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ειπώθηκαν έχει διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή του νόμου τηρείται σε ποσοστό που φτάνει στο 90%, τόσο από πλευράς μαγαζιών και εργαζόμενων, όσο και από πλευράς πελατών - καπνιστών. 

Από την άλλη όμως αν ρωτήσεις τους καταστηματάρχες εστίασης που εφαρμόζουν τον νόμο, αυτοί υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε παύση και φυσικά αν τους μιλήσεις για τους μεταμεσονύκτιους ελέγχους που είναι να ξεκινήσουν, τότε μάλλον θα βάλουν τα γέλια.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ο νόμος εφαρμόζεται, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός που έχει προκύψει από τα κενά που υπάρχουν στους ελέγχους, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην δουλειά τους. Επιπλέον τονίζουν ότι ειδικότερα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης τα μαγαζιά που εφαρμόζουν τον νόμο έχουν παρουσιάσει μείωση του τζίρου τους σε τόσο μεγάλο ποσοστό που τους προβληματίζει. 

Ορισμένοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει να ψάχνονται για το πώς θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα μαγαζιά τους σε λέσχες καπνιστών, κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες, ελπίζοντας πως θα σταματήσουν την πτώση του τζίρου τους και θα καταφέρουν να ανακάμψουν. Πάντως, για την ώρα, έχει παρουσιαστεί και στην Πάτρα το εξής φαινόμενο: 

Καπνιστές βγαίνουν έξω από τα μαγαζιά για να κάνουν τσιγάρο και στη συνέχεια εξαφανίζονται, χωρίς να έχουν πληρώσει. Κάτι που φέρνει σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση τους καταστηματάρχες εστίασης που είναι σε κάθε περίπτωση είναι αναγκασμένοι εκ του νόμου να κάνουν τον χωροφύλακα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα τεχνικό αλλά ουσιαστικό ζήτημα, αυτό της προμήθειας μπλοκ για την βεβαίωση των παραβάσεων, λύθηκε μετά από αρκετό καιρό και πλέον οι ελεγκτές των κλιμακίων θα έχουν στα χέρια τους αυτά τα μπλοκ. Την ευθύνη για να σφραγίζει τα βιβλία αναφοράς έχει ο δήμος Πατρέων και του τα προσκομίζουν οι επαγγελματίες. Όποιοι δεν διαθέτουν θεωρημένα βιβλία αντιμετωπίζουν βαρύ πρόστιμο.