Δεκάδες οικογένειες της Πάτρας ευελπιστούν και προσδοκούν να πάρουν το Κοινωνικό Μέρισμα για το οποίο η υποβολή των αιτήσεων ξεκινάει από την Τρίτη στις 17 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, τα όρια και τα κριτήρια φέτος είναι αρκετά πιο αυστηρά, το μέρισμα θα το πάρουν ελάχιστοι και κατά συνέπεια δεν είναι λίγοι αυτοί που ενδέχεται να απογοητευτούν, παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες που έχουν για να πάρουν αυτό το βοήθημα που σίγουρα θα τους δώσει την δυνατότητα να περάσουν  τις γιορτές. 

Διαφορετικά οι γιορτές για αυτές τς οικογένειες θα βγουν με το... σταγονόμετρο, μόνο δηλαδή με τα απαραίτητα, χωρίς αυτό να είναι και σίγουρο. Ο όρος που έχει δώσει ελπίδα σε αρκετές οικογένειες ότι μπορεί να είναι σε αυτές που θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, έχει να κάνει με το παντρεμένο ζευγάρι και τα χρόνια της ανεργίας που πρέπει να έχει έναν από τους δύο συζύγους. 

Σύμφωνα με τον όρο αυτόν όσοι μακροχρόνια άνεργοι σύζυγοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν στην οικογένεια τους ένα εξαρτώμενο μέλος, έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ και έχουν κάνει τα επτά χρόνια φορολογική δήλωση, αποδεικνύοντας ότι διαμένουν μόνιμα στην επικράτεια το δικαιούνται. Τα "παράθυρα" που αφήνει ο όρος αυτός είναι αρκετά και ανοικτά, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι σχετικές διευκρινίσεις.

Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις των συζύγων αυτών που η φορολογική τους δήλωση υπάγεται στον σύντροφο τους, έχοντας σταματήσει από την στιγμή που παντρεύτηκαν να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις;

Άλλωστε, και οι λογιστές που τα τηλέφωνα τους έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες φωτιά για το κοινωνικό μέρισμα, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με σιγουριά, πάνω σε αυτό το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα διευκρινιστούν στην πράξη όπως φαίνεται. Η πλατφόρμα ήδη έχει εμφανίσει σημάδια ζωής από την παραμονή της υποβολής των αιτήσεων και είναι σίγουρο ότι από την Τρίτη και μετά θα δεχθεί χιλιάδες. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσό που θα μοιραστεί ο καθένας από τους δικαιούχους φτάνει τα 700 ευρώ και το σύνολο των νοικοκυριών που θα πάρουν το μέρισμα αγγίζει τις 253.000. 

Στην Πάτρα της φτώχειας και της ανεργίας, σίγουρα ανήκει ένα μεγάλο ποσοστό από τον παραπάνω αριθμό, αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. 

Η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019. Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο koinonikomerisma.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXIS.