Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πατρέων για την ανάπτυξη εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτόμων προτάσεων που μπορεί να καταστήσουν την αχαϊκή πρωτεύουσα ως μία έξυπνη πόλη έχει ξεκινήσει και πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης του. 

Το πρώτο έργο που πρόκειται να κάνει την αρχή στο πλάνο για την έξυπνη πόλη αφορά την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και θέτει την τεχνολογία και το διαδίκτυο στην προσπάθεια που θα κάνει η Πάτρα τα επόμενα χρόνια για την ανάδειξη της τουριστικής της δυναμικής, με σκοπό την αύξηση της προσέλευσης των τουριστών και την διαμονή τους στην πόλη. 

Πρόκειται για το έργο "Θεματικός Τουρισμός" που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και αφορά το κομμάτι για την υλοποίηση δράσεων στον σχεδιασμό της έξυπνης πόλης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με την προώθηση και την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού στην Πάτρα και περιλαμβάνει διάφορες που αφορούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνονται στους επισκέπτες, αλλά και στις επιχειρήσεις που πρόκειται να πάρουν μέρος σε αυτές. 

Είναι ένα έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, διάρκειας 8 μηνών και που αναμένεται εφόσον πάνε όλα καλά να γίνει πράξει από το καλοκαίρι του 2020. Στην ουσία του έργο περιλαμβάνει δύο κύριες πλατφόρμες.

Την πλατφόρμα προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών και την πλατφόρμα επιβράβευσης και πιστότητας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτή. 


Προώθηση τουριστικού προορισμού

Στην πρώτη πλατφόρμα του τουρισμού υπάρχουν εφαρμογές για τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή τους αρχαιολογικούς χώρους, τις εκκλησίες, τα μνημεία, τα σημεία αναφοράς, μέσω από τις οποίες ο τουρίστας - επισκέπτης θα μπορεί να ενημερώνεται για το που βρίσκονται, αλλά και να παίρνει χρήσιμες πληροφορίες. 

Σε αυτή την πλατφόρμα υπάρχει και η εφαρμογή του Φακού της Ιστορίας που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του υφιστάμενου υλικού (φωτογραφίες των σημείων ενδιαφέροντος που ήδη υπάρχουν), αλλά και την παραγωγή νέου οπτικού φωτογραφικού υλικού μέσα από τις αναρτήσεις του ίδιου του επισκέπτη, μέσα από εικόνες που ενδέχεται να προσελκύσουν και άλλους επισκέπτες και να λειτουργήσουν ως διαφήμιση για την πόλη. 

Περιλαμβάνεται επίσης σήμανση με QR Codes, αλλά και χάρτης διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τα μνημεία και τα αξιοθέατα της Πάτρας.


Επιβράβευση και πιστότητα

Η δεύτερη πλατφόρμα έχει ως στόχο της μία διαφορετική κατεύθυνση που μπορεί να δώσει πολλά στην τοπική οικονομία. Σκοπός της είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται και προσφέρονται αντίστοιχα από τις επιχειρήσεις της περιοχής. 

Μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται η επιβράβευση πολιτών για τις αγορές τους με εξαργυρώσιμους πόντους, συμμετοχές σε ειδικές εκδηλώσεις και εθελοντικές δράσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εξαργυρώνουν πόντους αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το κινητή τους, το web ή ακόμα και μία συμβατική κάρτα. 

Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεά σε αυτή την πλατφόρμα. Πρόκειται για ένα έργο που βάζει την Πάτρα στο παιχνίδι της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την συμμετοχικότητα και τον εθελοντισμό με στόχο την προβολή και την διαφήμιση της πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο παρουσιάστηκε στο πρόσφατο forum ανάπτυξης που έγινε και κέρδισε το ενδιαφέρον όσων παρακολούθησαν την ημερίδα.