Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου ε.ε. και ώρα 7 μ.μ. με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου θα έρθει στην πόλη μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαλάουϊ κ.Φώτιος και θα μιλήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων-ομιλιών του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟ- ΚΛΗΤΟΣ», Μιαούλη 68.

Το θέμα της ενδιαφέρουσας ομιλίας του είναι:

«Οι ιεραποστολικοί αγώνες για την διάδοση της Ορθοδοξίας
στους Αφρικανούς αδελφούς στο Μαλάουϊ.»

Θα ακολουθήσει προβολή DVD με στιγμιότυπα από την δράση και την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαλάουϊ.
Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής καί Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1980 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας κυρόν Συνέσιον.

Από το 2002 έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ιεραποστολικό έργο των Μητροπόλεων Καμερούν και Ειρηνουπόλεως και από το 2016 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου διορίσθηκε Προϊστάμενος και Πνευματικός της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.
Τήν 26ην Νοεμβρίου 2018 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου τον εξέλεξε πρώτον Επίσκοπον της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μαλάουϊ και χειροτονήθηκε την 23η Δεκεμβρίου 2018 από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο Β΄.

Έκτοτε ανέλαβε την ευθύνη του Ιεραποστολικού Κλιμακίου στο Μαλάουϊ, όπου ο έγγαμος ιερέας π.Ερμόλαος Ιατρού επί σειρά ετών έχει επιτύχει σημαντικά έργα. Έχουν κτισθεί Ναοί, Σχολεία, έγιναν γεωτρήσεις, διανοίξεις πηγαδιών και αναπτύσσονται φιλανθρωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Πλήθος Αφρικανών έχουν προσέλθει στην Ορθόδοξο Πίστη.
Ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» συμβάλλει οικονομικά, με τις δυνατότητες που έχει, για την ευόδωση του εκεί ιεραποστολικού έργου.

Ο Θεοφιλέστατος με νέες δυνάμεις ενισχύει πλέον ουσιαστικά τις προσπάθειες και αναμένεται πλούσια καρποφορία των αγώνων και θυσιών που καταβάλλονται, για τη διάδοση του Ευαγγελίου στους Αφρικανούς αδελφούς.