«Καταφύγιο» στην Αργεντινή βρήκε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του μετά τις ταραχές που ξέσπασαν με φόντο τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

Ο Έβο Μοράλες έφθασε στο Μπουένος Άιρες προερχόμενος από την Κούβα. «Έρχεται για να μείνει στην Αργεντινή ως αιτών άσυλο και θα αποκτήσει στη συνέχεια το καθεστώς του πρόσφυγα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Φελίπε Σόλα.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσε πως ο Έβο Μοράλες «αισθάνεται πιο άνετα εδώ απ΄ό,τι στο Μεξικό».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, χαρακτηρίζοντάς τον «θύμα πραξικοπήματος».

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της Βολιβίας ψήφισε στα τέλη Νοεμβρίου νόμο για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, στις οποίες ο Έβο Μοράλες δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα.

Μέσω Κούβας στην Αργεντινή
Ο Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 14 χρόνια ως επικεφαλής της χώρας.

Ο Μοράλες, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Την Παρασκευή, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα παραμονής στο Μεξικό, o Μοράλες μετέβη για επίσκεψη στην Κούβα απ΄όπου αναχώρησε για το Μπουένος Άιρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)