Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα καταστήματα εστίασης της Πάτρας και τον αντικαπνιστικό νόμο ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Σπύρος Στεργίου

"Να εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος, με ελέγχους, έτσι ώστε να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλιώς να μας αφήσουν ήσυχους και να μην τον υλοποιήσουν καθόλου" τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο patrasevents.gr.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος, αλλά και αρκετοί επαγγελματίες της εστίασης το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίσουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπουζούκια. 

"Υπάρχει κίνδυνος βιωσιμότητας εκεί. Δεν μπορεί οι μισοί που τον εφαρμόζουν να χάνουν την πελατεία τους και να πέφτει ο τζίρος τους στο... πάτωμα και οι άλλοι που δεν τον εφαρμόζουν και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό να δουλεύουν όλες αυτές τις μέρες με γεμάτα τα μαγαζιά".

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου η μη σωστή εφαρμογή του νόμου προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί γκρίνιες και αντιζηλίες, μεταξύ επαγγελματιών - συναδέλφων.


"Marketing" από το υπουργείο οι έλεγχοι

Παρόλο που το υπουργείο διαρρηγνύει ότι τα κλιμάκια δεκάδων υπηρεσιών, διαρρέοντας στα ΜΜΕ ότι έχουν σαρώσει στους ελέγχους την αγορά, αυτό είναι μάλλον σε επίπεδο μάρκετινγκ για να προκαλέσουν φόβο ή στη σφαίρα της φαντασίας τους. 

Η αλήθεια είναι ότι οι επιθεωρητές και οι ελεγκτές της διεύθυνσης υγείας, της βασικότερης αρχής των ελεγκτικών κλιμακίων, δεν έχει ακόμα μοιράσει τα αντίστοιχα δελτία για να βγάλει τους υπαλλήλους για ελέγχους, κάτι που γνωρίζουν πλέον στην εστίαση.

"Είδατε εσείς κανέναν έλεγχο να γίνεται στην αγορά της Πάτρας; Γιατί εγώ δεν είδα. Έχει να γίνει εδώ και τρεις εβδομάδες" τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που κάνει τους επαγγελματίες εστίασης έξαλλους με τον νόμο. Υπάρχουν και άλλα. 


Καμία ισοτιμία, μόνο στην εστίαση

Παρά τα όσα έλεγαν οι αρμόδιοι του υπουργείου και οι υπεύθυνοι, έλεγχο δεν γίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε στους οργανισμούς. "Το βάρος του αντικαπνιστικού δεν είναι δυνατόν να το σηκώνει για ακόμα μία φορά η εστίαση. 

Εξάλλου, δεν μπορεί κάθε πρόστιμο που πέφτει να πληρώνει περισσότερα χρήματα ο επαγγελματίας από τον πελάτη. Ο πελάτης είναι αυτός που ανάβει το τσιγάρο, εμείς πρέπει να γίνουμε δηλαδή χωροφύλακες για να κάνουμε τη δουλειά μας;".

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου και τον ΣΚΕΑΝΑ ο νόμος θα έπρεπε να εφαρμοστεί με ένα μεταβατικό τρόπο αφήνοντας περιθώρια τουλάχιστον στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα μαγαζιά που εστιάζουν το κύριο βάρος του τζίρου τους τη νύχτα να βγάζουν τασάκια από κάποια ώρα και μετά.

"Εμείς τα είχαμε πει αυτά, αλλά κανείς δεν μας άκουσε. Υπάρχουν μαγαζιά που έχει πέσει κατακόρυφα ο τζίρος τους, αντιμετωπίζουν κίνδυνο βιωσιμότητας και αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν".