Η έλλειψη φαρμάκων οδήγησε στην αναβολή προγραμματισμένων χημειοθεραπειών στο ΠΓΝΠ όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας.

Πρόκειται για παρενέργεια της επιλογής των φαρμακευτικών εταιρειών να εξάγουν τα σκευάσματα τους και να χορηγούν μειωμένες ποσότητες στη φθηνή ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα, όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΙΝΑ «εντελώς αιφνιδιαστικά, ανεστάλησαν μαζικά προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών.

Πολλοί συμπολίτες μας, από Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού, ενώ είχαν πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες, ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν και αφού είχαν προσέλθει στο ΠΓΝΠ, ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται άγνωστο για πόσο».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογραμμίζουν ότι «η διακοπή του προγράμματος αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες. Το γεγονός αυτό, το οποίο έχει επαναληφθεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν και σε άλλα νοσοκομεία, δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις».

Η ΕΙΝΑ αναζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση αλλά όπως αναφέρει: «Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων ΧΜΘ σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα) εδώ και καιρό, λόγω αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία που έχει σύμβαση με το ΠΓΝΠ. Οι ασθενείς το προμηθεύονταν έως τώρα από τα εξωτερικά φαρμακεία αλλά λόγω εξάντλησής του προέκυψε αδιέξοδο».

Καταλήγοντας η διοίκηση της ΕΙΝΑ επισημαίνει: «Κυβέρνηση, διοικήσεις, φαρμακευτικές εταιρίες, υπουργοί είναι όλοι υπεύθυνοι. Διατηρούν και αναπαράγουν την ασφυκτική μνημονιακή λιτότητα στο ΕΣΥ. Από τα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά μέχρι τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα και τους ασθενείς είναι το κυνικό δόγμα τους. Απαιτούμε από τους αρμόδιους να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα».