NEWS | 2: Ειδήσεις - 17: Κόσμος

Ιράκ - Ακτιβιστής βρέθηκε νεκρός με τρεις σφαίρες στο κεφάλι

Wed, 11 Dec 2019 16:18:00 +0200 16:18 Patras Events logo

Ο τρίτος μέσα σε 10 ημέρες

Ένας ακτιβιστής κατά του καθεστώτος του Ιράκ βρέθηκε νεκρός με τρεις σφαίρες στο κεφάλι χθες το βράδυ στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν σήμερα ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Πρόκειται για τον τρίτο ακτιβιστή που εντοπίζεται νεκρός σε λιγότερο από δέκα ημέρες στη χώρα.

Το Ιράκ συγκλονίζεται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες από ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας, στη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 450 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 20.000 άλλοι, ενώ η εκστρατεία εκφοβισμού και οι δολοφονίες διαδηλωτών φαίνεται να εντείνονται.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη εντοπίστηκε το πτώμα του Άλι αλ Λάμι, 49 ετών, πατέρα πέντε παιδιών στη λαϊκή συνοικία αλ Σάαμπ στη Βαγδάτης, όπου είχε μετακομίσει πριν μερικές ημέρες στο σπίτι της αδελφής του για να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη, εξήγησε ο Ταΐσιρ αλ Ατάμπι, στενός του φίλος.

Ο αλ Λάμι, που κατάγεται από την Κουτ του νότιου Ιράκ, «δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι από πίσω», συνέχισε ο φίλος του. «Πολιτοφυλακές της διεφθαρμένης κυβέρνησης τον σκότωσαν», κατήγγειλε ο ίδιος, αναφερόμενος σε πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν.

Αστυνομική πηγή επεσήμανε ότι οι δράστες είχαν βάλει σιγαστήρες στα όπλα τους, ενώ ιατροδικαστής εξήγησε ότι ο αλ Λάμι δέχθηκε τρεις σφαίρες.

Λίγο πριν τον φόνο του ο ακτιβιστής καλούσε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους διαδηλωτές να είναι «ειρηνικοί».

Πρόκειται για τον τρίτο διαδηλωτή που δολοφονείται από τις 2 Δεκεμβρίου. Η 19χρονη Ζάχρα Άλι που διένειμε γεύματα στην πλατεία Ταχρίρ μαζί με τον πατέρα της έπεσε θύμα απαγωγής και βρέθηκε νεκρή, αφού υπέστη βασανιστήρια, λίγες ώρες αργότερα.

Την Κυριακή ο Φάχεμ αλ Τάι, ένας 53χρονος πατέρας, φονεύθηκε από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στην Κερμπάλα.

Στην ίδια πόλη ένας άλλος ακτιβιστής που ήταν μαζί με τον αλ Τάι την ώρα που δέχθηκε την επίθεση τραυματίστηκε και ένας ακόμη επίσης τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητό του πήρε φωτιά προφανώς από εκρηκτικά τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε αυτό.

Πριν από τα γεγονότα αυτά και από τον Οκτώβριο πολλοί άλλοι ακτιβιστές έχουν εντοπιστεί νεκροί σε διάφορες πόλεις του Ιράκ.

Εξάλλου δεκάδες διαδηλωτές και ακτιβιστές έχουν πέσει θύματα απαγωγής και έχουν κρατηθεί για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα από ενόπλους με στολές, τους οποίους όμως η Βαγδάτη διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.

Κύμα απαγωγών σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την επίθεση ενόπλων την Παρασκευή το βράδυ σε χώρο στάθμευσης κοντά στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης με στόχο να εκδιώξουν από εκεί τους διαδηλωτές που παρέμεναν επί εβδομάδες στο σημείο.

Σε αυτό το περιστατικό σκοτώθηκαν συνολικά 20 διαδηλωτές και τέσσερις αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader