Ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες ζευγάρια, αλλά και που μπορεί να αποτελέσει την λύση για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης και εγκατάλειψης θίγει η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας, το απόγευμα της Τετάρτης στις 11 Δεκεμβρίου. 

Η ημερίδα έχει θέμα τις «Προκλήσεις στην Παιδική Προστασία: Αναδοχή και Υιοθεσία» και έρχεται σε μία περίοδο όπου η πολιτεία και το κράτος τώρα ξεκινούν να κάνουν προσπάθειες για το ζήτημα αυτό, σπάζοντας γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ταμπού και προκαταλήψεις, αλλά και την αυστηρότητα μιας νομοθεσίας που στην ουσία κατέληγε να απαγορεύει την υιοθεσία και τη αναδοχή. 

Κι όμως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν η αναδοχή και η υιοθεσία μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας, καθώς έχουν παιδοκεντρικό χαρακτήρα και η εφαρμογή τους έχει σαν σκοπό να διαφυλάξει τα παιδιά από τις συνέπειες της ιδρυματικής περίθαλψης, η οποία αποτελούσε κλασική μορφή προστασίας επί σειρά ετών.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, η απομάκρυνση του παιδιού από την φυσική του οικογένεια είναι αναγκαία για το συμφέρον του, η τοποθέτηση του σε ανάδοχη ή θετή οικογένεια αποτελεί την απαραίτητη και εξατομικευμένη προστασία και φροντίδα που το κράτος οφείλει να παράσχει στο παιδί.

Το επίκεντρο της ημερίδας είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, οι βασικές αρχές παιδικής προστασίας στην εξωοικογενειακή φροντίδα, η κατανόηση των ψυχικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά την αναδοχή στο παιδί και τον ενήλικα. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα γίνει μνεία στις βασικές ρυθμίσεις του Νέου Νομοσχεδίου, που αφορά την καθιέρωση Εθνικών Μητρώων Ανηλίκων, Αναδόχων Γονέων και Θετών Γονέων.

Η ημερίδα αυτή σκοπό έχει την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, με αφορμή του νέου νομοθετικού πλαισίου, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα παιδικής προστασίας.