Σε εκλογές προχωράει στις 15 Δεκεμβρίου η Πανεπιστημονική Αρχιτεκτονικών Μηχανικών Ν. Αχαΐας. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

"Δεν είναι μονόδρομος η μίζερη ζωή με διαρκείς θυσίες για «να έρθουν οι επενδύσεις».

Διεκδικούμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που δίνει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και η παραγωγικότητα της εργασίας με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, αποτελεί τη φυσική συνέχεια της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει το “υπουργείο αντιπολίτευσης” για την εφαρμογή της κοινής με τη ΝΔ αντιλαϊκής πολιτικής. Το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ αλλά στους στόχους του συμφωνούν Βαρουφάκης – Βελόπουλος, δηλαδή όλα τα κόμματα που στηρίζουν το μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους δεν οδήγησε τους ομίλους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες απώλειες μας σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Ούτε το κράτος που τους χρηματοδοτεί να μας απαλλάξει από τις ληστρικές εισφορές του ΕΦΚΑ και τη φορολογία. Οι «εμβληματικές» επενδύσεις έχουν προϋπόθεση τη διατήρηση των απωλειών και νέες δικές μας θυσίες.

Διοικήσεις ΤΕΕ & Επιστημονικών Συλλόγων:

ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Συνένοχοι στο έγκλημα της σφαγής των δικαιωμάτων μας είναι οι «πρόθυμοι» του  κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΤΕΕ αλλά και επιστημονικούς συλλόγους, στον κεντρικό ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, αλλά και στον ΣΑΝΑ. Όμως συνένοχοι είναι και όσοι με κινηματικό προσωπείο και «αριστερό» άλλοθι συνέβαλαν στην υλοποίηση της επίθεσης στηρίζοντας το “μικρότερο κακό” του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του “μικρότερου κακού”…μας πάει απ’ το κακό στο χειρότερο! Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξανά στην αντιπολίτευση, δεν χρειαζόμαστε «ξαναζεσταμένες» αυταπάτες για το «μικρότερο κακό». Τέτοιες ήταν οι αυταπάτες που σέρβιρε ο μπαξές των συνοδοιπόρων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ -ΛΑΕ) του «παλαιού» ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος που στήριξε την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση. Δεν έχουμε ανάγκη από νέα «αντιδεξιά» μέτωπα που ενισχύουν ψεύτικες προσδοκίες φιλολαϊκής διαχείρισης εντός των τειχών του καπιταλισμού και της Ε.Ε..

Η διοίκηση του ΣΑΝΑ που απαρτίζεται από παρατάξεις διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή είναι η μεταξύ τους αντιπαράθεση, κρίνεται σε τελική ανάλυση απ’ το εάν με τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις της στηρίζει την εκάστοτε κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε ενεργητικά, όπως οι παρατάξεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε με άλλοθι ότι εντός του πλαισίου της καπιταλιστικής διαχείρισης και της πολιτικής της ΕΕ πρέπει να “πετύχουμε λύσεις για τα προβλήματα των αρχιτεκτόνων” όπως κάνουν οι παρατάξεις που δηλώνουν “αριστερές”.

Οφείλουμε να κρίνουμε τη στάση της διοίκησης του ΣΑΝΑ και τη δράση των παρατάξεων που βρέθηκαν στο ΔΣ, με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Όχι μόνο από το τι έπραξαν, αλλά και από τι «παρέλειψαν» να πράξουν. Πώς τοποθετήθηκαν στα κεντρικά ζητήματα των αντιλαϊκών μέτρων; Ποιες πρωτοβουλίες πήραν για την υπεράσπιση των εργασιακών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας; Το μόνο βέβαιο είναι ότι καταφέρνουν να «αναπαριστούν» σε μικρογραφία την ψευδεπίγραφη διπολική αντιπαράθεση του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επέλαση.

Οι ανάγκες μας στο προσκήνιο!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθημερο, 7ωρο). Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ! Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών απ’ τον εργοδότη. Καμία μείωση των αποδοχών.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία! Επιστροφή των κλεμμένων εισφορών των μηχανικών απ’το ΤΣΜΕΔΕ μέσω της Τράπεζας Αττικής, με ευθύνη του κράτους. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από χρέη προς τα ταμεία, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας! Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Επίδομα ανεργίας για όλους (και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι») για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας.Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ). Κρατικό δίκτυο υποδομών, με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους. Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες. Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες, ασφαλείς εστίες.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, φόρος 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Όχι στην «απελευθέρωση» και την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα μηχανικού. Αντίσταση στις επιταγές της ΕΕ για την παιδεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Κατάργηση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού» το οποίο αποτελεί ένα βήμα στην κατεύθυνση της “απελευθέρωσης”.Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες, καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» μηχανικού. Όχι στη διαδικασία της Μπολόνια, στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Κατάργηση του καθεστώτος των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων» (Ενεργειακοί Επιθεωρητές, Ελεγκτές Δόμησης, κ.λπ.). Καμία εξέταση για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.
  • Καμιά μετατόπιση της «τεχνικής ευθύνης» από το κράτος και την εργοδοσία στον εργαζόμενο. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου δημόσιων/ιδιωτικών έργων και μελετών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου αναδιάρθρωσης των δημόσιων έργων και μελετών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΔΙΤ, Συμβ. Παραχώρησης, ΝΟΚ, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες κ.λπ.). Όχι στο νέο Μητρώο Τεχνικών Έργων. Κατάργηση του νόμου για το κτηματολόγιο. Κατάργηση του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών εκτάσεων, του νερού, των φυσικών πόρων. Απόσυρση των Χωροταξικών Σχεδίων που υποτάσσουν τη χρήση γης στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και επιταχύνουν την ιδιωτική πολεοδόμηση. Σύγκρουση με τη στρατηγική της απελευθέρωσης στους τομείς της Ενέργειας, Τηλεπικοινωνίες, Ύδρευσης, Μεταφορές κλπ. Υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος με ευθύνη του κράτους.
  • Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους,ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό του κρατικού ελέγχου στην εργοδοτική ευθύνη.
  • ΣΤΟΠ στα Πυρηνικά Σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Κυβερνήσεων.Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν! Όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να γυρίσουν πίσω οι φαντάροι και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Όχι πυρηνικά στον Άραξο!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

Στο σύλλογό μας συμμετέχουν μισθωτοί με μπλοκάκι ή και αυταπασχολούμενοι αρχιτέκτονες που ζουν απ’ τη δουλειά τους, τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Όμως συμμετέχουν και μεγαλοεργοδότες και στελέχη του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με τους οποίους οι πρώτοι δεν έχουν κοινά προβλήματα ούτε κοινά συμφέροντα.

Απευθυνόμαστε στους μισθωτούς και αυταπασχολούμενους Αρχιτέκτονες που είναι η πλειοψηφία και τους καλούμε να συμβάλλουν και με την ψήφο τους στην αλλαγή του συσχετισμού στο ΣΑΝΑ ενισχύοντας τις δυνάμεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ. Τους καλούμε να παλέψουμε μαζί στο κίνημα με τα ταξικά Σωματεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Σύλλογος με διαφορετικό συσχετισμό στη Διοίκηση και με μαζικές διαδικασίες ΓΣ που θα παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις δε θα στέκεται αντίπαλος στον αγώνα των εργαζόμενων μηχανικών και του λαϊκού κινήματος αλλά θα συμβάλλει...

  • Για να μπει τέρμα στη συντεχνιακή αντιπαράθεση των ειδικοτήτων, την επιζήμια στάση, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Δε θα αρκείται στις μεμονωμένες άσφαιρες “κορώνες” για την “απελευθέρωση” του επαγγέλματος, η οποία ουσιαστικά αποσυνδέει το πτυχίο με το επάγγελμα και επιφέρει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Η λογική της «απελευθέρωσης» αποτελεί το σκληρό πυρήνα των αρχών της ΕΕ, στόχος αυτής της πολιτικής είναι η φθηνότερη εργατική δύναμη και η ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης της παραγωγής έργων και μελετών, συνολικά των τεχνικών δραστηριοτήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που άλλωστε επιταχύνθηκε από το σύνολο της νομοθεσίας για την παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών έργων και μελετών.
  • Για να τεθεί σε σωστή βάση η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα.Είναι αυτονόητο το δικαίωμα του αρχιτέκτονα μηχανικού να ζει αξιοπρεπώς από τη δουλειά του. Ωστόσο είναι ψέμα ότι η ικανοποίηση αυτής της απαίτησης «περνά» από την εξασφάλιση περισσότερων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα δε «γεννούν» δουλειές, αντίθετα η κρίση αλλά και η ανάπτυξη του καπιταλισμού τις στερεί από τους αυτοαπασχολούμενους για να τις συγκεντρώσει στα μονοπώλια! Τα δικαιώματα δεν αυξάνουν τις αμοιβές, η αγορά και η ανεργία όμως, τις βυθίζει! Κανένα δικαίωμα «υπογραφής» δε φράζει το δρόμο στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος, στη φοροεπιδρομή, στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού μέσα από το αντιλαϊκό-αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
  • Για να συντονίζεται η πάλη των εργαζόμενων αρχιτεκτόνων μηχανικών σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με το σύνολο της πολιτικής ΕΕ-άρχουσας τάξης- κυβερνήσεων, με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημακαι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποφασιστική αναμέτρηση και την ανατροπή του πραγματικού αντίπαλου, της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων, του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τη στηρίζουν.
  • Για τη διεκδίκηση και κινητοποίηση μαζί με φορείς και σωματεία στην απαίτηση για υποδομές αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, έργα υποδομών για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή, την κατασκευή νέων σχολείων και παιδικών σταθμών για τον πατραϊκό λαό.
  • Για την κοινή πάλη με το φοιτητικό Σύλλογο, για τα δικαιώματα των εν δυνάμει συναδέλφων φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής.Γιατί ο ΣΑΝΑ οφείλει να παίρνει θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να υπερασπίζεται το αίτημα για δωρεάν και δημόσια παιδεία, ενάντια στην πολιτική της «Μπολόνια» και τις κοινοτικές οδηγίες, που οδηγούν στην υποβάθμιση συνολικά του περιεχομένου σπουδών και την οριστική μετατροπή των τίτλων σπουδών και της άδειας άσκησης επαγγέλματος σε απλό διαβατήριο για εισαγωγή σε μια «δια βίου» συμμετοχή σε ακριβοπληρωμένα σεμινάρια και εξετάσεις πιστοποίησης ανά επαγγελματική δραστηριότητα. Ειδικά σήμερα που η απόφαση για “τέλος φοίτησης” (βλ. δίδακτρα) έχει ήδη παρθεί από το Σύλλογο Καθηγητών του τμήματος, ενώ χρυσοπληρώνεται  μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο δεν διδάσκεται εδώ, αλλά στην Αθήνα. 

Καλούμε κάθε συνάδελφο που αγωνιά για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, ακόμα και αν δεν  συμφωνεί μαζί μας σε όλα, να “βάλει πλάτη”. Να συμπορευτεί με τις ταξικές δυνάμεις, μέσα και έξω απ’ το ΔΣ του ΣΑΝΑ, να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ, να κινηθεί στο δρόμο μαζί με το ταξικό πόλο του κινήματος και στους εργαζόμενους μηχανικούς".