«Χάρισαν τη Λιβύη στην Τουρκία», διαμαρτύρεται ο Ματέο Σαλβίνι μιλώντας στην Corriere della Sera, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όπου δεν παραλείπει τις αναφορές στα ενεργειακά, τον East Med, την Κύπρο και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Αφού έκοψε τη… Nutella επειδή περιέχει φουντούκια τουρκικά, ο επικεφαλής της Λέγκα διατηρεί στο σταυρόνημά του την Τουρκία, στρέφοντας τα πυρά του και στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Ρώμη για την εξωτερική της πολιτική: «Συναντώ πολύ κόσμο που ανησυχούν παρά πολύ. Η Λιβύη για μας [την Ιταλία] ήταν προτεραιότητα για την ασφάλεια, το μεταναστευτικό αλλά και για την ENI και τις άλλες [ιταλικές] εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Τώρα χάρισαν τη Λιβύη στους Γάλλους και την Τουρκία», λέει οργισμένος. Και συνεχίζει: «Το μόνο που απομένει ως προς την Κίνα είναι οι γονυκλισίες και το Ισραήλ είναι σχεδόν οργισμένο μαζί μας».

Ο Σαλβίνι επιμένει ότι η η κυβέρνηση της χώρας δεν φροντίζει να θεμελιώνει φιλίες στην ευρύτερη περιοχή. «Το τρένο της ειρήνης τώρα μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία, είναι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας», σημειώνει. Και πετά αιχμές κατά των Πεντάστερων πρώην εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, επειδή δεν ψηφίζουν υπέρ της ενεργειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών «Είναι μια κυβέρνη αριστερή με αριστερά αντανακλαστικά», σημειώνει ο Σαλβίνι.