Αρκετά είναι τα νοικοκυριά της Πάτρας που και το φετινό χειμώνα θα αναζητήσουν να ζεστάνουν το... κοκαλάκι τους και να θερμάνουν το σπίτι τους, μέσα από την καύση ξύλων. 

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έχουν ήδη ανάψει, παρόλο που το κρύο ακόμα δεν έχει φτάσει για τα καλά και μέχρι στιγμής η θερμοκρασία κινείται σε υψηλό επίπεδο για την εποχή. 

Ωστόσο, η καύση ξύλων επειδή θεωρείται η πιο φτηνή μέθοδος θέρμανσης, συγκριτικά με την ηλεκτρική θέρμανση, αλλά και με το πετρέλαιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε νοικοκυριό να κάνει σημαντική απόσβεση χρημάτων, σε εποχές που δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλες, είναι σίγουρο ότι και φέτος το εμπόριο του είδους θα έχει μεγάλη ζήτηση. 

Οι τιμές στα ξύλα με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Η ελιά πωλείται στα 100 ευρώ το κυβικό, η δρύς ξεκινάει από τα 95 και μπορεί να φτάσει τα 110 ευρώ το κυβικό, το ξύλο της οξιάς το βρίσκει κανείς στα 90 ευρώ το κυβικό, ενώ το πουρνάρι είναι στα 100 ευρώ.

Φυσικά οι τιμές αυτές ισχύουν αυτή την περίοδο που το κρύο δεν έχει κυριαρχήσει, καθώς ο ερχομός του θα τσιμπήσει τις τιμές προς τα πάνω όταν θα αυξηθεί και η ζήτηση. Πάντως, στο μαύρο εμπόριο που στον τομέα του ξύλου είναι ανάρπαστο, οι τιμές για κάθε δέντρο είναι πιο κάτω. 

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη προσφορά στη λαθροϋλοτομία με δεκάδες επιτήδειους να κόβουν ξύλα από δέντρα και να τα πωλούν όπως - όπως, χωρίς φυσικά να δίνουν αποδείξεις, ζημιώνοντας με χιλιάδες ευρώ το δημόσιο, αλλά και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ένας τομέας που ένεκα της κρίσης και της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης μοιάζει να αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του.