Τουλάχιστον ένας νεκρός και απροσδιόριστος αριθμός αγνοουμένων μετά την έκρηξη ηφαιστείου στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Διοικητής της Εθνικής Επιχείρησης Νέας Ζηλανδίας Τζον Τιμς ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος, μεταξύ εκείνων που ήδη εγκατέλειψαν το νησί, είναι νεκρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερου από 20 άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν στο νησί χωρίς να έχει υπάρξει επικοινωνία μαζί τους μετά την έκρηξη του Ηφαιστείου.

Έκρηξη ηφαιστείου Ουακατάνε στη Νέα Ζηλανδία έλαβε χώρα την ώρα που τουλάχιστον 100 άνθρωποι – στην πλειοψηφία τους τουρίστες – βρίσκονταν στο σημείο, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αγνοούνται. Η έκρηξη μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο για όσους ζουν στο μικρό νησί της χώρας, αλλά και για το βόρειο νησί που ζει ο κύριος όγκος του πληθυσμού της και που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.

Όπως διαβάζουμε στο BBC, τουρίστες επισκέπτονταν το βουνό στις παρυφές του κρατήρα του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί λίγο πριν την τρομακτική έκρηξη. Η αστυνομία ανέφερε, πριν την είδηση πως ένας είναι νεκρός, πως τουλάχιστον ένας από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν από το νησί τραυματίστηκε σοβαρά. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της έκρηξης υπήρξαν τουλάχιστον 20 τραυματισμοί, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Επισκέπτης που βρισκόταν σε βάρκα που εγκατέλειπε το σημείο όπου συνέβη η έκρηξη του ηφαιστείου κινηματογράφησε τους πυκνούς καπνούς, αλλά και την στάχτη που εκτοξευόταν μέτρα πάνω από το ηφαίστειο. Ένα ακόμη γκρουπ με τουρίστες φαίνεται να αναμένει στην ακτή τις σωστικές αρχές προκειμένου να εγκαταλείψει το νησί.

Σοβαρά εγκαύματα στους τουρίστες από την έκρηξη του ηφαιστείου

Από την έκρηξη έχει σηκωθεί πυκνή λευκή ηφαιστειακή τέφρα και αέρια, που για τους τουρίστες αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Τονίζουν δεν γνωρίζουν το πόσο σοβαρά είναι τα τραύματα των ανθρώπων που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ τo SBS κάνει λόγο για περισσότερους τραυματίες.


Πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας: Περίπου 100 άτομα βρίσκονταν στη περιοχή

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζακίντα Αντερν ανέφερε πως περίπου 100 άτομα βρίσκονταν στην περιοχή. «Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι 100 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο νησάκι ή γύρω από αυτό. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους αγνοούνται», είπε, κάνοντας επίσης λόγο για «τραυματίες», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. «Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.


Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.