Το ΓΕ.Λ. Καστριτσίου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS + (Δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών») με θέμα: «#EUjoy!», διάρκειας δύο ετών (2018-20). Συμμετέχουν σε αυτό σχολεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία, Ρουμανία).

H τρίτη μετακίνηση με μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος  πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία την εβδομάδα από 17/11/2019 έως 23/11/2019. Έξι μαθητές/τριες και δύο καθηγητές ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, προσκεκλημένοι του Ισπανικού σχολείου Institut Ramon Berenguer IV.

To θέμα της κινητικότητας ήταν «Είμαστε ευρωπαίοι ακροβατώντας ανάμεσα  στην αίσθηση του ανήκειν και την ανάγκη του φυγείν», στο πλαίσιο του οποίου αποκόμισαν γνώσεις και ανέπτυξαν προβληματισμό σχετικά με τα ζητήματα της Καταλονίας και του Brexit.

Παράλληλα, εργάστηκαν σε μεικτές διεθνικές ομάδες με τους συμμαθητές τους από Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία και Ρουμανία και δημιούργησαν σύντομα βίντεο με θέμα τα οφέλη της Ε.Ε. και με σκοπό να πείσουν τον δέκτη για την ωφελιμότητα της συμμετοχής. Οι μαθητές αξιοποίησαν ελεύθερα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την αισθητική τους.

Είχαν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιστορία της Καταλονίας (Ιβηρικό χωριό στην Santa Coloma, ιστορικό κέντρο και μνημεία στη Βαρκελώνη).

Οι επισκέπτες μαθητές και οι Ισπανοί μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πήραν μέρος, όλοι μαζί, σε  εργαστήρια, όπως προβλέπεται άλλωστε από το σχέδιο για κάθε δραστηριότητα μάθησης/κατάρτισης/επιμόρφωσης. Βίωσαν την συνεργασία σε διεθνικές ομάδες με γλώσσα εργασίας την αγγλική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν και έγιναν όλοι μαζί μια όμορφη ομάδα με άφθονη χαρά, γέλιο, επικοινωνία και αίσθημα αλληλεγγύης. Είχαν εξάλλου την ευκαιρία να “διδαχθούν” στην πράξη στοιχεία της ισπανικής γλώσσας.

Όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχο αριθμό οικογενειών των μαθητών του ισπανικού σχολείου. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική. Τόσο οι έξι μαθητές/μαθήτριες όσο και οι δύο καθηγητές του ΓΕΛ Καστριτσίου που συμμετείχαν στο ταξίδι στην Ισπανία αποκόμισαν μια πλούσια και πολύ θετική εμπειρία πολιτιστικής ανταλλαγής καθώς και γνώσεις σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας και τέλος την ιστορία, τα αξιοθέατα και την κουλτούρα της συγκεκριμένης περιοχής που επισκέφτηκαν. 

Στην κινητικότητα της Ισπανίας  έλαβαν μέρος οι εκπαιδευτικοί του ΓΕ.Λ. Καστριτσίου κ. Γκότσης Ιωάννης, φιλόλογος και κ. Πετροπούλου Ασημίνα, φιλόλογος.

Τόσο οι έξι μαθητές/τριες όσο και οι δύο καθηγητές του ΓΕΛ Καστριτσίου που συμμετείχαν στο ταξίδι στην Ισπανία αποκόμισαν μια πολύ θετική εμπειρία σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών.

Στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος συμμετέχουν οι καθηγητές: Καρκάτσα Αλεξάνδρα (καθηγήτρια Αγγλικών, συντονίστρια προγράμματος), Γκότσης Ιωάννης (φιλόλογος), Κωστακοπούλου Ευγενία (φιλόλογος), Πετροπούλου Ασημίνα (φιλόλογος),  Κοτρώτσου Μαρία (φιλόλογος), Κοψίνης Ιωάννης (καθηγητής καλλιτεχνικών), Μαρούδας Δημήτριος (κοινωνιολόγος) και κ. Πιερρή Ευγενία (Διευθύντρια του σχολείου).