Το smirting σε κλαμπ και μπαρ της Πάτρας είναι πραγματικότητα και το έφερε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα εστίασης της περιοχής

Είναι γεγονός ότι όλα σχεδόν στο σύνολο τους τα καταστήματα της αχαϊκής πρωτεύουσας έχουν εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, κάτι που σημαίνει ότι οι καπνιστές αναγκάζονται και βγαίνουν έξω από το μαγαζί για να καπνίσουν.

Εκεί ακριβώς εφαρμόζεται το smirting, μια λέξη σύνθετη που προέρχεται από το smoke και το flirting (το φλερτ δηλαδή) και το οποίο είναι αρκετά γνωστό σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της νομοθεσίας του αντικαπνιστικού νόμου που εφαρμόζεται ευλαβικά σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά σύγχρονα αστικά κέντρα. 

Πρόκειται για απόμερες γωνίες έξω από τα καταστήματα εστίασης που οι επαγγελματίες έχουν διαμορφώσει με τον δικό τους τρόπο, προκειμένου να κρατήσουν τους καπνιστές στα μαγαζιά τους και να τους "χρυσώσουν" το... χάπι για τις υπηρεσίες τους μετά την άρνηση τους να τους αφήσουν να καπνίσουν εντός των κλειστών χώρων. 

Οι γωνίες αυτές είναι σε ανοικτούς χώρους, με τους καταστηματάρχες να βάζουν σόμπες για τους καπνιστές πελάτες τους ή ακόμα και τραπεζάκια με κουβέρτες για να μην τους τρώει το κρύο την ώρα που θα καπνίζουν και θα πίνουν το καφέ τους. Ο χώρος αυτός έχει εξελιχθεί σε αγαπημένος για τους καπνιστές και προσφέρονται για φλερτ και για γνωριμία, κρίνοντας από τα παραδείγματα που μας έρχονται από την Ευρώπη. 


Βλέπετε ο καπνιστής που έχει δεχθεί την άρνηση και την πόρτα από το κατάστημα για να κάνει την αγαπημένη του - πλην όμως βλαβερή - συνήθεια - βρίσκει στις απόμερες αυτές γωνίες το δικό του καταφύγιο και ανθρώπους που έχουν το δικό του αίσθημα της απομόνωσης και του παραγκωνισμού.

Το συναίσθημα αυτό οδηγεί στην ανάδειξη του φλερτ, με τους ψυχολόγους να υποστηρίζουν ότι οι "εξοστρακισμένοι" που βρίσκονται σε μία αρνητική κατάσταση, έχουν ένα στοιχείο που εξαιτίας της κατάστασης αυτής τονώνεται η αυτοπεποίθηση τους, κάτι που τους διευκολύνει στο να γνωρίζονται με τον άλλον (που είναι και αυτός στην ίδια κατάσταση) και να τον ελκύουν. 

Ήδη χώροι για smirting έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται σε διάφορα γνωστά στέκια της Πάτρας. Όλα αυτά καλά είναι. Αρκεί να μην το μάθουν οι εργένηδες ή όσοι ψάχνουν για μια παράνομη ερωτική σχέση. Γιατί τότε βλέπουμε να γίνονται και αυτοί φουγάρα και ο αντικαπνιστικός νόμος να αυξάνει το κάπνισμα αντί να το μειώνει.