Η Μαρίνα της Πάτρας πρέπει να αντικατασταθεί και να φτιαχτεί για να μπορέσει να αποκτήσει η πόλη την δυναμική που της αρμόζει στον θαλάσσιο τουρισμό.

Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι αποφασισμένη σε συνεργασία με τον Δήμο να το προχωρήσει άμεσα, καθώς ήδη έχουν χαθεί αρκετά καλοκαίρια για την Αχαϊκή πρωτεύουσα.. 

Σύνθημα της περιφερειακής αρχής που ανέλαβε τα ηνία ήταν η ανάπτυξη για την Πάτρα με μία Μαρίνα παροπλισμένη, χωρίς να αποκλείεται από το πιο ανερχόμενο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας που δεν είναι άλλο από το γιότινγκ. 

Τα στελέχη της περιφερειακής αρχής, με πρώτο και καλύτερο τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο ήδη βαδίζουν σε μία τέτοια κατεύθυνση, έχοντας κάνει τις πρώτες τους επαφές. Το ζήτημα όμως ποιο είναι που ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη; Ως γνωστόν η Μαρίνα έχει περάσει στην διαχείριση του δήμου της Πάτρας. 

Ο δήμος έχει συγκεκριμένα σχέδια για την Μαρίνα. Η αλήθεια όμως είναι αυτή: Η ανασκευή της Μαρίνας της Πάτρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία περίπτωση μόνο από τον δημόσιο φορέα. Είναι πολλά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αναβάθμιση της που με βάση την κατάσταση που είναι τώρα θα πρέπει να είναι ριζική, ενώ δεν υπάρχει και η αντίστοιχη τεχνογνωσία. 

Χρειάζεται η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα για να προχωρήσει το έργο, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις για αντίστοιχους λιμένες, σε άλλες πόλεις, όπως η Πρέβεζα. Η δημοτική αρχή της Πάτρας καλείται έτσι να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της και τους ιδεολογικούς της φραγμούς για την πραγμάτωση ενός έργου που μόνο καλό θα κάνει στην τουριστική δυναμική της πόλης. 

Είναι γνωστό ότι τα χρήματα που χάνονται κάθε καλοκαίρι εξαιτίας της κατάστασης της Μαρίνας της Πάτρας είναι πολλά. Η Μαρίνα παρόλο που είναι ξεχαρβαλωμένη, ωστόσο, διατηρεί μια δυναμική, φιλοξενώντας αρκετά σκάφη. Αν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η Μαρίνα αναμένεται να απογειώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πάτρα στο γιότινγκ και στον θαλάσσιο τουρισμό. 


Τι είπε ο Άδωνις για τα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής

Η περιφερειακή αρχή σκοπεύει να προχωρήσει την αναβάθμιση της, ευελπιστώντας στην αναγκαία συνεργασία με τον δήμο που έχει και την διαχείριση της.

Ήδη σε συνάντηση που είχαν στελέχη της προ μηνών με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο ίδιος τόνισε για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής: "Φέρτε μου συγκεκριμένες προτάσεις και εγώ είμαι εδώ" αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα φροντίσει να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά κολλήματα που εμφανίζονται συνήθως σε τέτοια έργα. 

Είναι λοιπόν στο χέρι της πόλης η αξιοποίηση της Μαρίνας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα και για την οποία κατηγορούσε κάποτε η δημοτική αρχή τον ΟΛΠΑ και το Λιμενικό Ταμείο, χωρίς η ίδια να αλλάξει κάτι, κοντεύει να γίνει χρόνια. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να αλλάξει.