Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο κτήμα Μουρτζούχου.

Στις 11.30 το πρωί στον τόπο της εκτέλεσης, απέναντι από τα γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98) έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έφτιαξε ο Δήμος, η μαρμάρινη πλάκα του οποίου φιλοτεχνήθηκε από τον Πατρινό γλύπτη Στάθη Λεοντή, δίπλα στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος.

Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ηρωικούς νεκρούς του λαού της πόλης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτόν τον τόπο θυσίας για να τιμήσουμε τους πατριώτες που εκτελέσθηκαν στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Εδώ, στο κτήμα του Μουρτζούχου, οργάνωσαν, οι φασίστες κατακτητές, την εκτέλεση, δολοφονώντας λαϊκούς αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Λίγες μέρες πριν, στις 27 Οκτώβρη του 1943, οι Γερμανοί ναζί περικύκλωσαν την εργατική συνοικία των Προσφυγικών και με τις υποδείξεις των κουκουλοφόρων ντόπιων προδοτών, γερμανοτσολιάδων, ταγματασφαλιτών, συνέλαβαν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές της Αντίστασης.

Στις 4 Δεκέμβρη, 84 από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων 63 παιδιά, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ, οδηγήθηκαν εδώ και εκτελέστηκαν. Πλήρωσαν με την ζωή τους τον αγώνα του λαού μας για την συντριβή του ναζισμού, της πιο βάρβαρης αυτής εγκληματικής μορφής έκφρασης των συμφερόντων των καπιταλιστών.

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από την ιστορία του τόπου μας που επιβεβαιώνει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει την ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να νικήσει αυτούς που φαίνονται παντοδύναμοι.

Να σκεφτούμε τότε, τα μαύρα εκείνα χρόνια, την δύναμη που διέθετε ο λαός που αρνήθηκε, με τίμημα την ζωή των παιδιών του, την λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ότι είναι περιττή και αναποτελεσματική η Αντίσταση.

Αγαπητοί φίλοι,

Η πλουτοκρατία πάντοτε ήθελε και θέλει την πατρίδα σαν κρίσιμο εργαλείο εξασφάλισης της εξουσίας της, των κερδών της. Ποτέ της δεν δίστασε σε τίποτε, ακόμα και στο έγκλημα για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Ιστορικά σε διεθνή επίπεδο κοινό παρονομαστής για τις αστικές τάξεις των κρατών είναι η συμμαχία τους εναντίον της εργατικής τάξης. Παρά τον λυσσώδη πολλές φορές ανταγωνισμό τους, κοινός σκοπός τους είναι να αυξάνουν την καπιταλιστική κερδοφορία.

Η πατρίδα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι είναι ελεύθερη χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Μακριά από εθνικές δήθεν ομοψυχίες, κάτω από την σημαία της αστικής τάξης κάθε χώρας.

Πατριωτισμός είναι ο πολύμορφος αγώνας για να έχει ο λαός την δική του εξουσία, την οικονομία στα χέρια του. Και αυτό χωρίς θυσίες, χωρίς οργάνωση, χωρίς μαζική αντίσταση δεν μπορεί να γίνει.

Δεν πρέπει σήμερα κανένας να παραπλανιέται από τις εξελίξεις στον ακροδεξιό, εθνικιστικό, φασιστικό χώρο που βρίσκεται σε αναδιαμόρφωση.

Με όποιο όνομα και αν εμφανίζονται είναι αυτοί που υμνούν τους πολιτικούς τους παππούδες τα τάγματα των προδοτών που δημιούργησαν οι κατοχικές κυβερνήσεις, που συμμάχησαν με τους Γερμανούς ενάντια στους Έλληνες Αγωνιστές.

Είναι αυτοί που κατέδωσαν και δολοφονήθηκαν χιλιάδες σαν τα παλικάρια της Αντίστασης που τιμάμε σήμερα. Είναι τα ίδια άτομα που εξυμνούν τον Χίτλερ και που σήμερα προβαίνουν σε δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στον λαό που αγωνίζεται.

Ο καλύτερος τρόπος απόδοσης τιμής στους ηρωικούς μας νεκρούς είναι η συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας έναντι στα μονοπώλια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ο αγώνας ενάντια στην μήτρα που γεννά τα ναζιστικά – φασιστικά μορφώματα, δηλαδή την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την στήριξη και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων φορτώνοντας νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα αφαιρώντας τους εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.

Σήμερα χρειάζεται χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση να κτίσουμε την λαϊκή ενότητα, την πλατιά συμμαχία που θα φέρει ριζικές αλλαγές.

Τώρα που στην περιοχή μας ηχούν τα τύμπανα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι εξαιρετικά επείγον το δυνάμωμα της πάλης εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο λαός μας πρέπει να επιδείξει υψηλή ετοιμότητα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή στην οποία οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Γαλλία, και άλλα ισχυρά κράτη μέλη της Ε.Ε., την Ρωσία και την Κίνα, με εμπλοκή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ιράν, του Ισραήλ, της Αιγύπτου.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο με σοβαρό κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

Να μην δώσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιο μονοπώλιο, ποιας χώρας θα ενισχυθεί περισσότερο.

Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε κάθε χρόνο εδώ τιμώντας τους δικούς μας νεκρούς αγωνιστές και όλους τους αγωνιστές εκείνης της ηρωικής εποχής.

Η θυσία όλων αυτών των αγωνιστών δίνει και το πραγματικό περιεχόμενο της προόδου σήμερα.

Πρόοδος δεν είναι να υποτάσσεται κάθε φορά στον αντίπαλο, στον εκάστοτε αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Πρόοδος είναι ο καθημερινός αγώνας ενάντια στο σάπιο σύστημα, σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο, στα πολιτικά αστικά κόμματα που καλλιεργούν τον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια απέναντι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Είναι ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας.

Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς Αγωνιστές μας, όλους όσοι έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού – ναζισμού. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο για μια πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ή πολέμους.

Ο Δήμος μας προχώρησε στην ανέγερση αυτού του μνημείου ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Αγωνιστές που εκτελέστηκαν. Η Θυσία τους είναι φάρος για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ».

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμος Πατρέων, το Ανατολικό Διαμέρισμα, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ Ανατολικού Διαμερίσματος, η ΚΝΕ Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών», η δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», ο Σύλλογος «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη», ο Αθλητικός Σύλλογος «Προφήτης Ηλίας».


ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ

Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος διοργάνωσε εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, για να τιμήσει τους εκτελεσθέντες, από τους ναζί αγωνιστές, στο μπλόκο των Προσφυγικών, με την παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν θεατρικό δρώμενο από το Παιδικό Τμήμα και το Τμήμα Πόντου του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παμμικρασιατικού, προσκλητήριο νεκρών.

Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Δήμαρχο Πατρέων, την ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ, το Κεντρικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, την κομματική Οργάνωση Αχαΐας του ΚΚΕ, την Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ, την δημοτική Παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», τις οικογένειες των Αγωνιστών: Οικογένεια Σταματόπουλου, Οικογένεια Καραβανίδη, Οικογένεια Σουτζόγλου, Οικογένεια Κοκκινάκη.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηε πορεία - δρόμος θυσίας, από την Πλατεία Ελευθερίας, στο κτήμα Μουρτζούχου, όπου και έγινε η εκδήλωση τιμής και μνήμης από τον Δήμο.

Παρόντες, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, και στις δύο εκδηλώσεις ήταν οι Αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διονύσης Πλέσσας, Μιχάλης Αναστασίου, Βίβιαν Σαμούρη, Χρήστος Κορδάς, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.