Ο Τζεφ Μπέζος δώρισε πρόσφατα 98,5 εκατ. δολάρια σε 32 οργανώσεις, που βοηθούν τις άστεγες οικογένειες σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά δέχθηκε σκληρή κριτική, αφού πολλοί θεωρούν ότι η τσέπη του θα άντεχε και μεγαλύτερες δωρεές…

Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, που ερίζει με τον Μπιλ Γκέιτς για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, δώρισε από 1,25 έως 5 εκατ. δολάρια στις οργανώσεις αυτές μέσω του Bezos Day One Fund, αλλά δεν έλειψαν εκείνοι που έσπευσαν να επισημάνουν ότι ναι μεν η κίνησή του ήταν καλή, αλλά σε σύγκριση με την τεράστια περιουσία του, το ποσό που διέθεσε ο Μπέζος για το φιλανθρωπικό σκοπό ήταν ελάχιστο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι το ποσό των 98,5 εκατ. δολαρίων αντιστοιχεί μόλις στο 0,09% της περιουσίας του Μπέζος, που ανέρχεται κοντά στα 110,3 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes.


Και συνέχισε στο μήνυμά του καλώντας τον Μπέζος «να πληρώσει απλώς τους φόρους του», αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Amazon δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο σε ομοσπονδιακούς φόρους στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, αν και τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 11 δισ. δολάρια προ φόρων την ίδια χρονιά.

Ο Μπέζος έχει δεχθεί και στο παρελθόν σφοδρές επικρίσεις για την «πενιχρή» φιλανθρωπική του δράση. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το αφεντικό της Amazon ανακοίνωσε τη δημιουργία του Bezos Day One Fund, το οποίο δεσμεύτηκε να προικοδοτήσει με δύο δις. δολάρια για να συνδράμει ΜΚΟ που βοηθούν αστέγους και για τη δημιουργία προσχολικών ιδρυμάτων στα πρότυπα λειτουργίας της Μαρίας Μοντεσσόρι σε συνοικίες όπου ζουν ως επί το πλείστον οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Ωστόσο και τότε πολλοί είχαν αναρρωτηθεί γιατί ο Μπέζος υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει ένα ποσό που ήταν μικρότερο του 2% της [τότε] περιουσίας του, χωρίς μάλιστα να διευκρινίσει πότε θα δωρίσει ολόκληρο το ποσό. Αλλά ακόμη και μ’ αυτή τη δέσμευσή του ο Μπέζος ήρθε 23ος στη σχετική λίστα του Forbes με τους μεγαλύτερους δωρητές φιλανθρωπικών οργανώσεων τη χρονιά εκείνη, όταν δώρισε συνολικά 131 εκατ. δολάρια. Και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ διέθεσε συνολικά 3,4 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς 2,6 δισ. δολάρια.