Οι ΗΠΑ άρχισαν και πάλι τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ, τρεις μήνες μετά την διακοπή τους από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή θα είναι ακόμη μια προσπάθεια να επέλθει κάποια συμφωνία με τους Ταλιμπάν ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο που μαίνεται για 18 χρόνια στο Αφγανιστάν.

“Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν σήμερα συνομιλίες στην Ντόχα. Αυτές θα επικεντρωθούν στη μείωση της βίας με στόχο τη διεξαγωγή ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων και τη σύναψη εκεχειρίας”, δήλωσε η πηγή αυτή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί “να δώσει τέλος στους ατέρμονες πολέμους” και κυρίως στην σύγκρουση στο Αφγανιστάν, την πιο μακρά για τις ΗΠΑ, διέκοψε τις άμεσες συνομιλίες που διεξάγονταν για περίπου έναν χρόνο ανάμεσα στον Αμερικανό απεσταλμένο για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τον Ζαλμάι Χαλιλζάντ, οι οποίες διαφαινόταν ότι πλησίαζαν σε μια συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε ταυτοχρόνως πρόσκληση που είχε γίνει μυστικά στους επικεφαλής των Ταλιμπάν να τον συναντήσουν, επικαλούμενος τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιωτικού σε μια από τις πολλοστές επιθέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Αφού διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες αυτές “πέθαναν και θάφτηκαν”, στη συνέχεια φάνηκε να προβαίνει σε μια χαλάρωση της θέσης του, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στον διάλογο αν οι Ταλιμπάν τερματίσουν τις επιθέσεις τους.

Στις 28 Νοεμβρίου, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν για να στηρίξει τους Αμερικανούς στρατιώτες με αφορμή την γιορτή για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ανακοίνωσε τελικά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει στις συνομιλίες στις αρχές του Σεπτεμβρίου προέβλεπε έναρξη μιας σταδιακής αποχώρησης 13.000 ως 14.000 Αμερικανών στρατιωτικών, το οποίο αποτελούσε ένα από τα κύρια αιτήματα των Ταλιμπάν.

Σε αντάλλαγμα αυτοί θα δεσμευόντουσαν να μην επιτρέψουν πλέον σε “τρομοκράτες” να δρουν από το έδαφος του Αφγανιστάν και να αρχίσουν έναν διάλογο με την κυβέρνηση της Καμπούλ.