Φορτωμένο με την πενταετή επιτυχία του στο “Broadway”  και με βαριά ονόματα ερμηνευτών όπως ο Τζέιμς Στιούαρτ ευτύχησε να έχει μια επιτυχημένη μεταφραστική και σκηνοθετική μεταφορά ( Θ. Σίδερης- Γ. Γεωργακάκης) στην Ελληνική του εκδοχή από το θεατρικό σχήμα «Ρεφενέ» που κάνει έντονη τη παρουσία του στην πολιτιστική και δη τη  θεατρική ζωή της Πάτρας έχοντας ήδη συμπληρώσει 20 ολόκληρα χρόνια επιτυχιών που το καταξίωσαν και το καθιέρωσαν στο «σανίδι» της Πάτρας.

Ιδιαίτερα υπογραμμίζω τη δυσκολία της διασκευής δεδομένου ότι άλλη η αίσθηση των λεπτών αποχρώσεων που έχει το αμερικανικό θεατρόφιλο κοινό ανάμεσα στο δράμα και το χιούμορ και άλλη το Ελληνικό. Το να επιτύχεις τη μεταφορά είναι άθλος! Ο Γιάννης Γεωργακάκης πέτυχε ! 

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Μαίρης Τσέϊς απαντά στην Ελληνική επικαιρότητα των ημερών μας καθώς κινείται ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθε το φανταστικό και το ρεαλιστικό της κοινωνικής μας  ζωής χωρίς να απομακρύνεται από τον παραλογισμό που κανοναρχεί τη ζωή μας από την πολιτική έως την οικονομική μας ζωή.

Το έργο της Μαίρης Τσέϊς κινείται στα όρια της φαντασίωσης του Έλγουντ (Αντώνης Παπαγεωργίου σε μια εκπληκτική ερμηνεία) πως ο καλύτερός του φίλος είναι ένα τεράστιο κουνέλι που υπογραμμίζει το εξωπραγματικό της υπόθεσης περιγράφοντας μια οικογένεια –ακόμη και μια κοινωνία- που ζει και κινείται μεταξύ λογικής και παράλογου προσπαθώντας να προσγειώσει εαυτούς και αλλήλους που αρχίζουν στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν τον Έλγουντ να υποβάλλονται και οι ίδιοι στην ανάγκη μιας ψυχοθεραπείας.

Θυμίζει νομίζω καταπληκτικά την περίφημη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή « φρενοκομείον η Ελλάς». Ποιός τελικά από όλους μας χρειαζόμαστε ψυχίατρο;

Πολυπρόσωπο το έργο με τη εξαίρετη σκηνοθεσία του  Γεωργακάκη -που κατάφερε να κινήσει πειστικά - και απολαυστικά-τόσα πρόσωπα.

Γνωστή πια και στυλοβάτης του «Ρεφενέ» η Κατερίνα Λειβαδά κερδίζει πάντα το αβίαστο χειροκρότημα παρασύροντας μαζί της και την εκρηκτική  Μυρτώ (Κων. Σομαλακίδη).

Η κ Πέπη Γαλανοπούλου (Κα. Τσάμλεϋ) και η ( κα Τζόνσον ) Μαρία Χονδρομάρα είχαν μια εμφάνιση που υπογράμμισε σωστά το φέρεσθε της κοινωνικής τάξης  η οποία ζει εν πολλοίς τον δικό της παραλογισμό μεταξύ φρενοβλάβειας και εγωκεντρισμού –αυτοπροβολής;

Βετεράνοι πια, ερασιτέχνες – επαγγελματίες και οι δύο γιατροί (Δρ Σάντερσον-Θ. Σίδερης και Δρ Τσάμλεϋ -Θ Στεφανίδης) έχουν μαζί με τη σκηνική τους άνεση την πείρα και το μέτρο.

Ο Χ. Αβραντινής ( Γουίλσον) από τους μόνιμους και πάντα επιτυχημένους των Ρεφενέ με την παρουσία του να ζωντανεύει τύπους. Πολύ καλή η Ελίνα Δημητριάδη (μις Κέλλυ) με τον Θ. Γιαλυψό να ερμηνεύει θαυμάσια  τον τύπο του μετανάστη ταξιτζή. Έδωσε τον χιουμοριστικό τόνο που τόσο είχε και έχει ανάγκη ο αείποτε Έλληνας. Η Ευδοκία Διαμαντοπούλου και η Λίλη Κουτρούκη πολύ καλές στον Ρόλο της κας Σοβενέ ενώ άνετη και δόκιμη παρουσία είχε η Ιωάννα Καραθανάση (Κα. Γκάφνεϋ)

Η σκηνή ευτύχησε να έχει ενδυματολογικά  την κα Ελένη Αγγελοπούλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι άλλοι συντελεστές υστέρησαν.

Σήμερα Σάββατο 7/12/2019 και αύριο Κυριακή
ώρα 20:30 στο Πάνθεον
Τηλ. κρατήσεων 6989-651091
και στο θέατρο 2 ώρες πριν τη παράσταση