Την εκτίμησή του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, δίνουν κύκλοι του κόμματος.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, επιβεβαίωσε τη σοβαρή ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι καλώς έγινε η συνάντηση καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι αναμένουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση που θα γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά επισημαίνουν ότι δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν επιεικώς ατυχή την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η βελτίωση των σχέσεων βασίζεται ισότιμα στην «καλή διάθεση» των δύο πλευρών.
ΣΥΡΙΖΑ: Αιφνιδιασμός και έλλειψη σοβαρότητας από την κυβέρνηση
«Δυστυχώς τα μηνύματα που εξέπεμψε η Ελληνική κυβέρνηση προδίδουν αιφνιδιασμό και πρωτοφανή έλλειψη σοβαρότητας. Η ασυνεννοησία στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης την προηγούμενη της συνάντησης ήταν απαράδεκτη. Όπως επίσης απαράδεκτη είναι η σημερινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πως «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό» όσον άφορα τη δημοσιοποίηση της παράνομης συμφωνίας, καθώς αυτή θα περάσει από την τουρκική βουλή άμεσα. Αν «δεν είναι φοβερό», τότε γιατί η Κυβέρνηση έκανε πριν λίγες μέρες σημαία την απέλαση του Λίβυου πρέσβη για το ίδιο ακριβώς θέμα;», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι θετικά είναι θετικά είναι τα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, τη Γαλλία, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Ανησυχία για την στάση της Τουρκίας

Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν, επίσης, ότι θεωρούν ανησυχητικό το γεγονός πως λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Τουρκία ανακοίνωσε γεωτρήσεις στην δήθεν «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και σε άλλες περιοχές» και υπογραμμίζουν ότι η περαιτέρω επέκταση παράνομων δραστηριοτήτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική ευθεία απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει, επίσης ότι η διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση έχει βασιστεί μέχρι στιγμής σε μία «λανθασμένη πολιτική κατευνασμού, που συνοψίστηκε στην εκτίμηση ότι δήθεν υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο προσφυγικό από τη μία και το Αιγαίο/Κυπριακό/Συριακό από την άλλη και άρα πρέπει ως χώρα να κρατήσουμε μία ισορροπία στην κριτική μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προκειμένου να υπάρξει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών». Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι εκ του αποτελέσματος «και η κατάσταση σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επιδεινώθηκε και η Τουρκία αποθρασύνθηκε από σειρά αστοχιών της κυβέρνησης».

«Είναι σαφές ότι οι νέες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η ανακοίνωση γεωτρήσεων στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη αυτή συμφωνία και η παρουσίαση για πρώτη φορά συντεταγμένων από την Τουρκία για την ΑΟΖ που διεκδικεί έξω από την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, σηματοδοτούν μία νέα αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως επίσης, είναι σαφές πως ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της Τουρκίας σε αυτή τη φάση έχει η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ, σε συνέχεια του διακανονισμού του με την Τουρκία στο Συριακό», σημειώνει η Κουμουνδούρου.