91 κίτρινοι κάδοι έρχονται στην Πάτρα μέσα στο επόμενο διάστημα στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Πρόκειται για τους κάδους με το κίτρινο καπάκι που διαφέρουν από τους κοινούς μπλε κάδους ανακύκλωσης, καθώς αφορούν μόνο το έντυπο χαρτί. 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο το μεσημέρι της Πέμπτης, ο δήμος θα προχωρήσει σε εκστρατεία καμπάνιας ενημέρωσης για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού και οι κάδοι αυτοί πρόκειται να τοποθετηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα έξω από τα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Τόσο ο Κώστας Πελετίδης, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που υπάρχουν για το θέμα της ανακύκλωσης εξαιτίας της λανθασμένης κεντρικής πολιτικής που ακολουθείτε με τις οδηγίες του κράτους και της ευρωπαϊκής ένωσης. 

Η ανακύκλωση, όπως τόνισαν και οι δύο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι ένα ζήτημα που διαχειρίζονται οι δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ένας ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που έχει δημιουργηθεί μέσα από την ΣΔΙΤ, τη σύμπραξη ιδιωτικού με το δημόσιο, με τις εταιρείες να έχουν σχηματίσει έναν κοινό φορέα, έχοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, κάνοντας έτσι το κουμάντο πάνω στο θέμα. 

Εκεί οφείλονται, τα χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης που υπάρχουν όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά σε όλο το πανελλήνιο. Στην Πάτρα το ποσοστό ανακύκλωσης δεν ξεπερνά το 5%, κάτι που ο δήμος θα προσπαθήσει να βελτιώσει μέσα από το επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιάσει για τα επόμενα χρόνια με ορίζοντα έως και το 2025. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμος, ακόμα περιμένει την έγκριση των 42 πράσινων σημείων για την ανακύκλωση που έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους καφέ κάδους που θα ενισχύσουν τον στόλο του. Οι πράσινοι κάδοι του τομέα της καθαριότητας που είναι ένα θέμα που διαχειρίζεται ο ίδιος έχουν πάντως αυξηθεί, έχοντας παραγγείλει τους τελευταίους μήνες 1.400 καινούριους. 

Σημειώνουμε ότι τους κίτρινους κάδους που έρχονται στην Πάτρα θα τους καθαρίζουν τα συνεργεία του δήμου, αφού ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης της ανακύκλωσης δεν δέχτηκε να το κάνει. 


Ενημερωτικό σποτ για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού στην Πάτρα