Τον αγώνα τους κλιμακώνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών απέναντι στο νόμο πλαίσιο και σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

"Χαιρετίζουμε τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις της σχολής μας και όλων των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά που από την αρχή της χρονιάς παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις και οργανώνεται η αντεπίθεση των φοιτητών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα της μαχητικής και αγωνιστικής απάντησης των φοιτητών στις 31 Οκτώβρη, στις 17 Νοέμβρη, στις μαζικές κινητοποιήσεις στη Σύγκλητο και το Τμήμα και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Παρασκευή 29 Νοέμβρη.

Το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα φέρει το Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στη σχολή μας έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα για περαιτέρω ενίσχυση του νόμου με «άμεσους και έμμεσους τρόπους» που αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για αλυσίδες και προαπαιτούμενα στο Πρόγραμμα Σπουδών! Ενώ, αποδέχονται την ανάγκη για «άνω όριο φοίτησης». Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων κλιμακώνει την επίθεση σε λαό και νεολαία. Με το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, τη φοροληστεία, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Απέναντι σε αυτά φοιτητές και εργαζόμενος λαός θα δώσουμε κοινή απάντηση.

ΤΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΟ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ!

Συνεχώς κυβέρνηση, καθηγητές και η παράταξη της ΝΔ στο Πανεπιστήμιο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μας λιβανίζουν τα αυτιά για το σύγχρονο Ευρωπαïκό Πανεπιστήμιο της αυξημένης εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της αυτονομίας-αυτοδιοίκησης και γι’αυτό βιάζονται να αγκαλιάσουν και να «βελτιώσουν» κάθε αλλαγή που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση εντείνοντας την επίθεση στη γνώση και τα δικαιώματά μας.

Το νομοσχέδιο αυτό, σε συνέχεια του προηγούμενου του νόμου Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να βάλει ταφόπλακα στις σπουδές μας, να κουτσουρέψει κι άλλο τις γνώσεις μας, να πετάξει εκτός πανεπιστημίου όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους και να βγάλει επιστήμονες χωρίς ολοκληρωμένη μόρφωση και με σκυμμένο το κεφάλι. Συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις στον κλάδο μας όπου δίνουν και παίρνουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η συνεχής επανακατάρτιση, το δια βίου κυνήγι πιστοποιήσεων και δεξιοτήτων, η παντελής έλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Οι διαγραφές φοιτητών δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, γεγονός που αποτελεί νίκη του φοιτητικού κινήματος πανελλαδικά, ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε δεδομένου ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν και θα αποφασίζουν τα πανεπιστήμια. Ενώ δεν αποκλείεται η κουβέντα για διαγραφές να επανέλθει στο μέλλον.

Διότι όταν αυτοί λένε:

· Ανταγωνιστικό: Εννοούν καλύτερα συνυφασμένο με τις ανάγκες τις αγοράς, τα ευρωπαïκά πρότυπα και άρα ψηλά στην αξιολόγηση από την οποία και να εξαρτάται η χρηματοδότηση. Δηλαδή, προκειμένου να πάρει το Τμήμα λεφτά θα πρέπει να φέρει μέτρα όπως το όριο δήλωσης, τα προαπαιτούμενα και οι αλυσίδες, να θεσπίσει προγράμματα σπουδών με δίδακτρα (μεταπτυχιακά ή προπτυχιακά, ξενόγλωσσα ή μη) καθώς αυτά είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης και όχι η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, οι ανάγκες μας για ολοκληρωμένες σπουδές και δουλειά με δικαιώματα.

· Εξωστρεφές: Σημαίνει τα Ιδρύματα να παίρνουν κατευθείαν διαταγές για το περιεχόμενο των σπουδών, για τη δομή και διοίκησή τους, από τις επιχειρήσεις που θα προσελκύονται χάρη στην ανταγωνιστικότητά τους με σκοπό να αντλήσουν το επιστημονικό δυναμικό που τη δεδομένη στιγμή έχουν ανάγκη για την κερδοφορία τους και να προσανατολίσουν την έρευνα στους δικούς τους στόχους (π.χ. Στους Μηχανολόγουν να γίνεται έρευνα για τα μαχητικά αεροπλάνα της ΕΑΒ και τα υλικά του ΝΑΤΟ, στη Φαρμακευτική για υγρά της NOBACCO και καλλυντικά της L’Oreal) και μακριά από τις ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας.

· Αυτοδιοίκητο και αυτόνομο: Εννοούν τα Ιδρύματα να βρίσκουν αφενώς μόνα τους τα χρήματα για να συντηρηθούν, μετακυλόντας το κόστος στους ίδιους τους φοιτητές όπως στην Αρχιτεκτονική με τα «τέλη εγγραφής» στο προπτυχιακό ή σε χορηγίες εκτός. Να μπορούν από μόνα τους να περνούν μέτρα όπως τα προαπαιτούμενα, το όριο δήλωσης κλπ προκειμένου να ανέβουν στις αξιολογήσεις. Να μπορούν να καλούν τα ΜΑΤ για να καταστείλουν τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών όποτε το κρίνουν αναγκαίο. Να μπορούν να δίνουν πτυχία πολλών ταχυτήτων που ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και συμπιέζουν τα δικαιώματά μας προς τα κάτω.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ! ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΕΛΟΥΝ!

Με αυτά που σχεδιάζουν, δε θα μπορούσαν να μην εντείνουν την καταστολή. Καταπάτηση του ασύλου, επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, συλλήψεις φοιτητών, η απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lockout, επίθεση των ΜΑΤ σε αυτούς που διαδήλωναν ενάντια στην συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Θέλουν να βάλουν στο γύψο όλους όσους διεκδικούν. Αυτά δείχνουν και οι προκλητικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και του υπουργού «για νέους Γρηγορόπουλους», λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση των 11 χρόνων απο τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή απο τον Κορκονέα, την ίδια στιγμή που αυτός κυκλοφορεί ελεύθερος. Υπερασπιζόμαστε στην πράξη το άσυλο, πάμε κόντρα στην προσπάθεια να βγάλουν τους αγώνες μας παράνομους.

Στο κείμενο της αξιολόγησης του Τμήματός μας, εξάλλου, αναφέρεται ρητά πως ο λόγος που ακόμα δεν έχουν μπει προαπαιτούμενα είναι ο φόβος της αντίδρασης των φοιτητών και πως το τμήμα κάνει συνειδητές προσπάθειες να μειωθεί η αντίσταση αυτή.

ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουμε πείρα ότι όταν αγωνιζόμαστε συλλογικά, οργανωμένα τίποτα δεν μπορεί να μας μπει εμπόδιο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γενικευτεί και μέσα από την συντονισμένη δράση όλων των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας αλλά και όλης της Ελλάδας να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και σε όσους τις στηρίζουν στα πανεπιστήμια.

Δίνουμε απάντηση σε όσους πρωταγωνιστούν στον εκφυλισμό των συλλόγων μας, λες και τους πήρε ο πόνος για τις συλλογικές διαδικασίες, ενώ την ίδια ώρα προτείνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Είναι προκλητική η απόπειρα που κάνει η κυβέρνηση μαζί με τα ΜΜΕ να συκοφαντήσει τις συλλογικές μας διεκδικήσεις βασιζόμενοι σε ενέργειες βίας από ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Οι φοιτητές με την συνέχιση της μαζικής μας συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις απαντάμε στην συκοφαντία τους. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να πάρουμε απόφαση για κοινό συντονισμό για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Διεκδικούμε:

· Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

· Ούτε σκέψη για αλυσίδες και προαπαιτούμενα. Να συνεδριάσει άμεσα το τμήμα και να πάρει καταδικαστική απόφαση.

· Προαιρετικές και απαλλακτικές προόδους για την διευκόλυνση των φοιτητών.

· Διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές.

· Κατάργηση του Ορίου Δήλωσης.

· Άμεση επανακατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.

· Άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ.

· Να κοπεί τώρα κρατικό κονδύλι για να καλύψει όλες τις ανάγκες των σπουδών μας και να αναβαθμιστούν εργαστήρια και αίθουσες, να προσληφθούν καθηγητές και να καλυφθεί το επικουρικό έργο των μεταπτυχιακών.

· Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μετεγγραφές.

· Να αποσυρθούν τώρα τα δίδακτρα από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Αρχιτεκτονικής-Να μην μπουν δίδακτρα σε κανένα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό, να καταργηθούν από τα μεταπτυχιακά που έχουν.

· Πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

· Καμία διαγραφή ν+2 , καμία σκέψη για βάση του 10.

· Τώρα να βελτιωθεί η ποιότητα και να μεγαλώσει η ποσότητα του φαγητού- κανένα αντίτιμο για τη σίτιση – έξω οι εργολαβίες.

· Να πάρουν όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη δωμάτιο στην Εστία- Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας να δώσει τώρα κονδύλι για ανέγερση νέας εστίας στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

· Να αποσυρθεί τώρα η απόφαση για σπάσιμο του προπτυχιακού κύκλου σπουδών της Αρχιτεκτονικής σε 3+2 χρόνια- Να μην κατατεθεί πουθενά αλλού τέτοια πρόταση.

· Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις-Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια – έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές – Ένα και ενιαίο πτυχίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και τη σύγχρονη γνώση κατοχυρωμένα.

· Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία έρευνα για το ΝΑΤΟ.

· Έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

· Καμία αξιολόγηση. Καμία ίδρυση της ΕΘΑΑΕ.

· Όχι στην απελευθέρωση των ΕΛΚΕ.

Προχωράμε σε:

· Κινητοποίηση στον Πρόεδρο, στο επόμενο τμήμα και στη σύγκλητο για το ζήτημα των προαπαιτούμενων για του νόμου πλαισίου.

· Συλλογή τροφίμων, ρούχων, και προϊόντων πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Αλβανία. Οργανώνουμε επιτροπές αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας για το ασφαλιστικό την Τετάρτη 5/12 στις 18:00 με προσυγκέντρωση στις 17:30 απο το Παράρτημα.

· Μετά το Συλλαλητήριο στις 5/12 καλούμε σε εκ νέου σύσκεψη συλλόγων για να λύσουμε τα πρακτικά ζητήματα του συλλαλητηρίου στο Μέγαρο Λόγου Τέχνης.

· 6 Δεκεμβρίου φοιτητικό συλλαλητήριο από το Παράρτημα στις 12:00 ενάντια στην καταστολή και στο Νόμο πλαίσιο της Κυβέρνησης.Διαδηλώνουμε τη μέρα που συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

· Με το τέλος της πορείας προχωράμε σε συντονισμό Συλλόγων για την συνέχεια του αγώνα μας στο Πανεπιστήμιο.

· Κινητοποίηση στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για την ανέγερση νέων εστιών.

· Κατάληψη της σχολής την Παρασκευή 6/12

· Εκ νέου Γ.2. την Τετάρτη 11/12"