Στο τραπέζι μιας νέας διαπραγμάτευσης αναμένεται να καθίσουν τα επόμενα 24ωρα εκπρόσωποι της εκκλησίας και της πολιτείας προκειμένου να ξεκινήσει από μηδενική βάση ο διάλογος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση ανοίγει ξανά τον φάκελο «εκκλησιαστική περιουσία», περίπου έναν χρόνο μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η οποία ωστόσο αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρήθηκε ως μη γενομένη τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Αρχιεπισκοπή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πρώτη συνεδρίαση της νέας επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας για το φλέγον ζήτημα της περιουσίας προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ότι θα επιδιωχθούν άλλες δύο - τρεις συναντήσεις μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η συζήτηση να έχει καταλήξει στις βασικές κατευθύνσεις της στις αρχές του 2020.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται τα «φιλέτα» της Εκκλησίας που παραμένουν αναξιοποίητα. «Πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η αναξιοποίητη περιουσία», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές «και συνολικά το ζητούμενο είναι να βρεθεί η φόρμουλα για πραγματική αξιοποίηση της περιουσίας ώστε να παραγάγει ωφέλιμο αποτέλεσμα για την κοινωνία».

Στις συναντήσεις εργασίας θα τεθούν σε πρώτο πλάνο και τα «μπλοκαρισμένα» ακίνητα λόγω διεκδικήσεων και γραφειοκρατίας. «Αυτό που θέλουμε σε συνεργασία με την Εκκλησία είναι να ξεκλειδώσουμε τα γραφειοκρατικά κομμάτια και να εστιάσουμε σε ζητήματα διεκδικήσεων, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα για το τι περιλαμβάνει το κεφάλαιο «εκκλησιαστική περιουσία», έτσι σε πρώτη φάση (στις συνεδριάσεις της επιτροπής εντός του Δεκεμβρίου) θα γίνει η βασική καταγραφή και μία καθαρή «διαβάθμιση» της περιουσίας, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην κατηγορία των αναξιοποίητων στοιχείων.

Το «παρών» στο διάλογο θα δώσουν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, και ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Παιδείας Νίκη Κεραμέως.