Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στo Αγρίνιο πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση: "Στο ζήτημα του ΕΛΓΑ οι μόνοι χαμένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να αποζημιώνονται για τις εκτεταμένες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις νόσους, είτε αποζημιώνονται με ψίχουλα.

Εμείς πληρώνουμε τα πάντα στον ΕΛΓΑ, ακόμη και το λειτουργικό κόστος του οργανισμού, ενώ όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη την φωλιά τους» αφού από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σε Συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου καταθέσαμε τα αιτήματα μας. Τονίσαμε την πάγια θέση μας για καμία είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών, και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς ουσιαστική ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.

Η Ομοσπονδία και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς. Θα μας βρουν απέναντί τους.

Επίσης διατυπώσαμε τα δίκαια αιτήματα μας και διεκδικούμε: ΕΛΓΑ 100% κρατικός, με πλήρη προστασία της παραγωγής, που να αποζημιώνει, με αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού και του χαρακτήρα του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού.

Συνεχίζουμε την οργάνωση του αγώνα μας καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκέμβρη και ώρα 10:30 στη καφετέρια Αγραφιώτη στη Κυψέλη, για να αναδείξουμε τα οξυμένα προβλήματα μας καθώς και την λήψη αγωνιστικών αποφάσεων καλώντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να πιστέψουν στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα και να επιβάλουν το δίκαιο των αιτημάτων τους

Καλούμε ταυτόχρονα σε μαζική συμμετοχή την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Νίκαια Λάρισας όπου θα συμμετέχουμε με λεωφορείο στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα, να κλιμακώσουμε τη δράση μας".