Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν περίμεναν να ξεκινήσει η συνάντησή τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να διαφωνήσουν. Η κόντρα τους ξεκίνησε μπροστά στις κάμερες.

Συνήθως, οι ηγέτες λένε τα τετριμμένα μπροστά στους δημοσιογράφους προτού ξεκινήσει κάποια διμερής συνάντηση. Ομως, η ένταση ανάμεσα στον Μακρόν και τον Τραμπ, στο τετ α τετ τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προετοιμάσει το έδαφος, όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε εξαπολύσει επίθεση στον Γάλλο ομόλογό του, για τα όσα έχει πει τελευταία για το ΝΑΤΟ.

Η κόντρα Μακρόν- Τραμπ για τον ISIS

Σε κάποιο σημείο, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός, ίσως θέλοντας να αιφνιδιάσει τον Μακρόν, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα. Αλλά πήρε πληρωμένη απάντηση. Γιατί ο Γάλλος όχι μόνο τον διόρθωσε, αλλά επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.
Τραμπ: Εχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.
Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.
Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

Μακρόν: Επιμένω στις δηλώσεις μου για το ΝΑΤΟ

Δεν ήταν η μοναδική στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν αντέδρασε στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στις δηλώσεις που έχει κάνει για το ΝΑΤΟ, ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Δηλώσεις τις οποίες είχε καταδικάσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ξέρω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις. Εμμένω σε αυτές. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και επιτέθηκε εκ νέου στην Αγκυρα. «Η Τουρκία μάχεται κόντρα σε ανθρώπους που πολέμησαν στο πλευρό μας κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος. Και κάποιες φορές συνεργάζονται με παρακλάδια του ISIS. Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν απλά συζητάμε για το τι πληρώνουμε και δεν έχουμε ξεκάθαρες συζητήσεις για μία τέτοια κατάσταση, τότε δεν είμαστε σοβαροί», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως κατακεραύνωσε την Τουρκία και για την αγορά των ρωσικών S-400.

Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να αγοράζει αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία, διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος. «Τεχνικά, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αποφάσισαν να μην είναι συμμορφωμένοι με το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απειλή της Τουρκίας να μπλοκάρει όλες τις κοινές δηλώσεις του ΝΑΤΟ, αν τα υπόλοιπα μέλη δεν συμφωνήσουν με την Αγκυρα ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) είναι τρομοκρατική ομάδα. Η Γαλλία δεν θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες, τόνισε ο Μακρόν.