Το παρακάτω κείμενο κατατέθηκε και συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΠ), λαμβάνοντας 5 ψήφους από τα 11  παρόντα Μέλη του Δ.Σ. και εκφράζει τους υπογράφοντες. 

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας τόσο για την εισήγηση που κατατέθηκε στο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στις 11/10/19 με θέμα «τρέχουσα κατάσταση στο ΕΣΥ», όσο και με τα δελτία τύπου στις 14/10/19 και 16/10/19. Θέσεις όπως, η «αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η καθιέρωση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας, το κλείσιμο-συγχώνευση νοσοκομείων, «πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν», η «σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού», η δυνατότητα των δομών του ΕΣΥ να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς», η «θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης ιατρικού́ ή νοσηλευτικού προσωπικού́ εις αναπλήρωσιν –locum», αποτελούν κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του υγειονομικού κινήματος.

Είναι απαράδεκτο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να διατυπώνει «θέσεις» που εκφράζουν μόνο το μειοψηφικό του προεδρείο, χωρίς να παίρνει καν υπόψη το κατεξοχήν αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών, που είναι η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις της, επίσης χωρίς καν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ προκειμένου να αλλάξουν οι επί δεκαετίες επίσημες θέσεις του ΠΙΣ για τόσο σοβαρά θέματα.  Οι «θέσεις» αυτές εκφράζουν μόνο τους διακαείς πόθους συγκεκριμένης μειοψηφίας που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΙΣ.

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί επί των αναχρονιστικών και αντιδραστικών αυτών «θέσεων» και να διευκρινίσει αν τις υιοθετεί . Για την ώρα, η σιωπή σημαίνει συναίνεση και συμφωνία. Η ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του, αλλά και την κοινωνία που χειμάζεται.

Ως γιατροί θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και το ΕΣΥ ως κόρη οφθαλμού απέναντι σε όποιον, είτε ωμά και απροκάλυπτα την πολεμά, είτε ύπουλα και κεκαλυμμένα την απαξιώνει.

Γατοπούλου Αικατερίνη, πρ. Πρόεδρος ΙΣΠ,  Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Π.

Ζιαζιάς Δημήτρης, Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α, Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Π.

Σκουρλάς Κώστας,  πρ. Γραμματέας Ι.Σ.Π., Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Π.

Τζαβάρας Πλούταρχος, Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Π.

Τσόχατζης Στέλιος, Μέλος Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, Αντιπρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α, Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Π.