Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και η Πάτρα έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο αφιλόξενες πόλεις που υπάρχουν στην επικράτεια για τα ΑμεΑ. 

Μια πόλη χωρίς υποδομές, αλλά και προπάντων χωρίς νοοτροπία, η οποία με τα κενά και την έλλειψη κουλτούρας που τη χαρακτηρίζουν απαγορεύουν ουσιαστικά την πρόσβαση στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας, στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τα όσα είχαν τονιστεί στη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Δυτικής Ελλάδος και Ιόνιων Νήσων είναι χαρακτηριστικά. 

Ο Ανδρέας Λίβανος είχε χαρακτηρίσει την πόλη αφιλόξενη και εχθρική για τα ΑμεΑ, καλώντας μας χαρακτηριστικά να κάνουμε μία βόλτα στην πόλη. Και έτσι είναι. Ακατάλληλα πεζοδρόμια, διαλυμένα σε πολλά σημεία τους και στενά, με εισόδους που έχουν ένα τέτοιο ύψωμα που με δυσκολία θα μπορούσε να ανέβει από μόνος του ένα άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. 

Ράμπες που συνήθως είναι φραγμένες από μηχανάκια και οχήματα, θέσεις στάθμευσης στις οποίες γίνονται κατάληψη από οδηγούς που ψάχνουν να βρουν μια θέση στο κέντρο για να παρκάρουν. Δημόσια κτίρια που δεν έχουν καν πρόβλεψη για ΑμεΑ, ενώ αρκετά σχολεία της Πάτρας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν ράμπες τη στιγμή που διαθέτουν αρκετές σκάλες, απαγορεύοντας ουσιαστικά στα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση. 

Ο κ. Λίβανος είχε αναφερθεί και στα έλλειψη πρόβλεψης για ΑμεΑ που υπάρχει σε όλα τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ, αλλά και γενικότερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Πάτρας. Ένα άτομο για παράδειγμα που ζει στο Σαραβάλι ή στο Μιντιλόγλι πώς θα κατέβει από μόνος του στο κέντρο; Παίρνοντας το λεωφορείο στο οποίο δεν μπορεί να ανέβει; 

Ακόμα και στα καταστήματα εστίασης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, αφού πέρα από τις ράμπες που είναι ζήτημα αν διαθέτουν τα περισσότερα, σχεδόν στο σύνολό τους δεν έχουν WC για ΑμεΑ. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξει ένας συνολικός επανασχεδιασμός της πόλης για την πρόσβαση των ΑμεΑ, στους δημόσιους χώρους, αλλά και στα κτίρια. 

Πάνω σε όλα αυτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του Κώστα Πελετίδη στην ημερίδα που θα γίνει το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη το παρόν και το μέλλον της πρόσβασης των ΑμεΑ στην Πάτρα. Η ημερίδα έχει τίτλο με ένα ερωτηματικό: "Πάτρα, πόλη αφιλόξενη για τα άτομα με Αναπηρία;" Ρητορικό προφανώς. Την απάντηση την γνωρίζουμε. Αρκεί να κατέβουμε μία βόλτα στην πόλη.