Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μην το είχαμε πάρει είδηση ή να μην ασχοληθήκαμε και τόσο με το όλο θέμα, είναι σίγουρο όμως ότι οι άνθρωποι που εξυπηρετούνταν από αυτό, έχοντας έρθει σε δεινή οικονομική θέση, ήδη έχουν νιώσει την απώλεια του στο πετσί τους και στο σπίτι τους. 

Μιλάμε για το ανοικτό πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα που στεγαζόταν από το 2012 και μετά στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Παναχαϊκού, σε μία μονοκατοικία που είχε γίνει σύμβολο και καταφύγιο για όλους αυτούς τους ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που είχαν χτυπηθεί βάναυσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μη έχοντας ασφάλιση ακόμα και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων ή και των παιδιών τους. 

Η δομή αυτή των Γιατρών του Κόσμου στην Πάτρα έκλεισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο λόγος; Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχαν άλλα προγράμματα, ιδρύματα και φορείς για να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δομή στην Πάτρα να κλείσει, παρόλο που για 1, 5 χρόνο περίπου στηρίχτηκε μέσα από τον ίδιο τον οργανισμό, τους Γιατρούς του Κόσμου. 

Όλο αυτό το διάστημα δεν βρέθηκε χρηματοδότης. Κι όμως η κοινωνία της Πάτρας το είχε  - και το έχει προφανώς - απόλυτη ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο καιρό προτού αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του το ανοικτό πολυϊατρείο  εξυπηρετούσε καθημερινά γύρω στα 60 με 70 άτομα. 


Άτομα που προσέρχονταν σε αυτό για να πάρουν δωρεάν φάρμακα, ρούχα, αλλά και τρόφιμα.

Το κενό του για όσους γνωρίζουν τα θέματα που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες της πόλης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες, είναι μεγάλο. Ειδικότερα αυτή την περίοδο που ο νέος νόμος απαγορεύει σε μετανάστες να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια και στις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας. 

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος που εξυπηρετούσε η δομή των Γιατρών του Κόσμου δεν ήταν ξένοι, αλλά Έλληνες. Η δομή αυτή την περίοδο που πλησιάζουν Χριστούγεννα θα ετοίμαζε όπως κάθε χρόνο μία από τις βασικές της δράσεις που είχε μετατρέψει σε θεσμό, το δέντρο από γάλα, μοιράζοντας τα κουτιά αυτά, σε οικογένειες και παιδιά που είχαν ανάγκη.

Φέτος η δράση αυτή με τη δομή κλειστή δεν θα γίνει. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με το όλο ζήτημα και αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί χρηματοδότης για να ανοίξει και πάλι η δομή των Γιατρών του Κόσμου. Μια δομή που, όπως προαναφέραμε, έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία της Πάτρας.