Μάλλον δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση όλους αυτούς τους μήνες στο κάλεσμα του δήμου προς τους πολίτες για να πάνε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με βάση τους ευνοϊκούς όρους που θέτει ο νόμος, απαλλάσσοντας τους από ένα σημαντικό μέρος των προσαυξήσεων και των τόκων και δίνοντας τους τη δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους με τη μορφή δόσεων. 

Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με την προθεσμία που έχει εξαγγείλει η αντιδημαρχία οικονομικών, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι ώρας οι δημότες που έχουν περάσει από τα γραφεία του δήμου και έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμισης είναι μόλις 1.842 πολίτες, τη στιγμή που το σύνολο των οφειλετών φτάνει τους 190.000. 

Οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με τις 1. 842 αυτές αιτήσεις αντιστοιχούν σε μόλις 2.422.083 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφελών, αξίζει να σημειωθεί, φτάνει συνολικά τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Κι όλα αυτά ενώ ο μεγαλοφειλέτες οι εκπρόσωποι δηλαδή των 145 επιχειρήσεων που οφείλουν συνολικά ένα ποσό που φτάνει τα 46 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν καν εμφανιστεί, παραμένοντας άφαντοι, αφήνοντας στο ταμείο του δήμου μια μεγάλη "μαύρη" τρύπα. 

Χρήματα που αν είχε στην διάθεση της η δημοτική αρχή θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει σε δράσεις κοινωνικής κατεύθυνσης, για διάφορες ανάγκες των πολιτών και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και της πόλης. 

Η ουσία είναι όμως ότι και οι μικροφειλέτες αυτοί που χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 και των 1.000 ευρώ δεν ανταποκρίθηκαν, μη έχοντας προφανώς την δυνατότητα να πληρώσουν την δόση και ταυτόχρονα τους τρέχοντες λογαριασμούς, με αποτέλεσμα το ταμείο του δήμου να παραμένει σταθερά μέσα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις απαλλαγές εφαρμόζεται από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη.