Επί εποχής Ανατολικής Γερμανίας, θα φάνταζε αδιανόητη μια διάρρηξη στο αρχηγείο της Στάζι. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και αυτό συνέβη.

Το κτίριο που στέγαζε κάποτε το διαβόητο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας πλέον είναι μουσείο και μπήκε στο στόχαστρο διαρρηκτών, που άρπαξαν παράσημα της κομμουνιστικής εποχής και κοσμήματα. Αυτή η διάρρηξη έγινε λίγες ημέρες μετά τη ληστεία στο μουσείο της Δρέσδης. Μόνο που εκεί η λεία των δραστών σε εκείνη την περίπτωση εκτιμάται ότι φτάνει το 1 δισ. ευρώ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για τη διάρρηξη που έγινε στο Βερολίνο.

Πώς έγινε η διάρρηξη στο μουσείο της Στάζι

Η διάρρηξη έγινε το βράδυ του Σαββάτου και οι δράστες μπήκαν στο μουσείο της Στάζι από παράθυρο που βρίσκεται στο ισόγειο. Οι διαρρήκτες ολοκλήρωσαν το χτύπημα μέσα σε 15 λεπτά. Αλλά αυτά που πήραν αξίζουν μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Γιοργκ Ντριέσελμαν.

«Το κόστος από τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρρηξη είναι μεγαλύτερο από την αξία των κλοπιμαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι διαρρήκτες πήραν κάποια παράσημα- ανάμεσά τους εκείνο του τάγματος του Καρλ Μαρξ και του τάγματος του Λένιν- αλλά κάποια ήταν αντίγραφα. Επίσης, άρπαξαν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, ένα δαχτυλίδι και δύο χρυσά ρολόγια.

Μετά την ένωση της Γερμανίας, στην κατοχή της Στάζι βρέθηκαν πολλά πολύτιμα αντικείμενα, που είχαν κατασχεθεί από αντιφρονούντες. Τα περισσότερα από αυτά επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Κάποια όμως δεν τα αναζήτησε κανείς, οπότε έγιναν εκθέματα στο μουσείο, είπε ο Γιοργκ Ντριέσελμαν, μιλώντας στο BBC.