Βανδαλισμένο και σε κακή κατάσταση βρίσκεται εδώ και μήνες το κτίριο του πρώην ΙΚΑ στον Άγιο Αλέξιο. 

Η εικόνα του δεν συνάδει με κτίριο δημόσιας υπηρεσίας, πόσο μάλλον με κτίριο που στεγάζει μία τόσο σημαντική δομή για την υγεία. Στους τοίχους του υπάρχουν παντού συνθήματα που σχετίζονται με τον αναρχικό και τον αντιεξουσιαστικό χώρο και το σκηνικό θυμίζει περισσότερο γήπεδο, παρά στέγη δημόσιας υπηρεσίας. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κτίριο αυτό ήταν το συγκρότημα της Εριουργίας Α.Δ. Αναστασόπουλου, απέναντι από τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγίου Διονυσίου, στην Πάτρα. 

Ο Αναστάσης Δ. Αναστασόπουλος εκ Κυπαρισσίας, μαζί με τον αδελφό του Χρήστο, που πέθανε πρόωρα το 1915, ίδρυσαν το πρώτο κατάστημα εμπορίας υφασμάτων το 1890 επί της οδού Καλαβρύτων, το οποίο το 1892 μετέτρεψαν σε πλεκτήριο με την αγορά δύο πλεκτικών μηχανών. Μετά τον πόλεμο το εργοστάσιο παρήκμασε και σταμάτησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Το συγκρότημα έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ και αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής αυτής της πόλης. Κι όμως η πολιτεία το κτίριο αυτό το έχει αφήσει στο έλεος των βανδάλων. 


(Φωτογραφίες Ανδρέας Αποσκίτης, πληροφορίες Geοrge Fakos)