Στο "κόκκινο" έφτασε η παραβατικότητα την ημέρα της Black Friday, με αρκετούς υπαλλήλους πολυκαταστημάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πάτρας να δουλεύουν 12ωρα στο πλαίσιο του συνεχόμενου ωραρίου που προβλεπόταν ειδικά για την ημέρα αυτή, χωρίς να ρωτηθούν από τον εργοδότη τους και χωρίς να υπάρξει κάποια μεταξύ τους συμφωνία για να πληρωθούν παραπάνω. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το σώμα των ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, με υπαλλήλους να εργάζονται παραπάνω ώρες από το προβλεπόμενο, στο όνομα της "Μαύρης Παρασκευής" και να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε προφορικές καταγγελίες, ζητώντας την διαφύλαξη της νομιμότητας και τη προστασία τους από την εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Οι ίδιες πληροφορίες που έχει πάρει ο επικεφαλής των Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων Σάββας Τζάκης κάνουν λόγο για παραπάνω περιπτώσεις αυθαιρεσιών την ημέρα της Μαύρης Παρασκευής και μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν καταγραφεί από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ωστόσο, επειδή η Επιθεώρηση Εργασίας για ευνόητους λόγους δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, η παράταξη του κ. Τζάκη θα προχωρήσει στην κατάθεση επίσημου εγγράφου ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν. 

"Το σίγουρο είναι ότι το έγγραφο που είχε αποστείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας η παράταξη μας, πριν από την ημέρα της Μαύρης Παρασκευής, για αύξηση των ελέγχων στην αγορά, έπιασε τόπο" τονίζει ο κ. Τζάκης.

"Έγιναν αρκετοί έλεγχοι σε μεγάλα καταστήματα της Πάτρας, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπήρξε έτσι μία μορφή προστασίας για τους υπαλλήλους που διαφορετικά θα έμειναν εκτεθειμένοι μπροστά στην ισχύουσα νομοθεσία που δίνει την δυνατότητα στα μαγαζιά για συνεχόμενο ωράριο για αυτή την ημέρα. 

Παρόλα αυτά υπήρξαν δεκάδες ακόμα περιπτώσεις συναδέλφων που αναγκάστηκαν να εργαστούν 12ωρα την ημέρα αυτή, στο όνομα της απαίτησης που είχαν οι εργοδότες τους". Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τρεις περιπτώσεις που έπεσαν στα δίχτυα της Επιθεώρησης Εργασίας προέρχονται τόσο από τον χώρο των πολυκαταστημάτων, όσο και από τον χώρο των μικρότερων επιχειρήσεων της Πάτρας.