Ένα σπάνιο είδος ζώου, το οποίο οι επιστήμονες νόμιζαν ότι έχει εξαφανιστεί, κατέγραψαν κάμερες που έχουν εγκατασταθεί, σε ένα δάσος στο Βιετνάμ.

Πρόκειται για ένα ζώο στο μέγεθος κουνελιού, γνωστό ως chevrotain με ασημένια γούνα, το οποίο μοιάζει με ποντίκι και ελάφι. Οι φωτογραφίες του, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, είναι οι πρώτες που έχουν τραβηχτεί στην άγρια φύση, εδώ και τριάντα χρόνια.

«Δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε, έτσι εξεπλάγην και χάρηκα πάρα πολύ όταν ελέγξαμε τις κάμερες και είδαμε φωτογραφίες ενός ασημί chevrotain», είπε ο επιστήμονας An Nguyen, επικεφαλής της ομάδας αποστολών στο Global Wildlife Conservation (GWC).

«Με το που ανακαλύψαμε, προτεραιότητά μας, είναι να μην το χάσουμε ξανά και κινούμαστε γρήγορα στο να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το προστατέψουμε», πρόσθεσε.

Το ποντίκι-ελάφι, είναι δίχρωμο. Το μπροστινό του μέρος (κεφάλι, λαιμός και μπροστινά πόδια) είναι κοκκινωπά, ενώ το υπόλοιπο μισό, έχει μια γκρι-ασημί απόχρωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπάνιο αυτό θηλαστικό, κινδυνεύει τόσο από τα άγρια ζώα, όσο και από τις παγίδες που βάζουν οι κυνηγοί. Παρά το όνομά του, δεν είναι ούτε ποντίκι, ούτε ελάφι, αλλά είναι σίγουρα το μικρότερο οπληφόρο ζώο στον κόσμο.

Σύμφωνα με το GWC, υπάρχουν 10 γνωστά είδη του ιδιαίτερου αυτού ζώου, κυρίως στην Ασία. Είναι ντροπαλά και μοναχικά, περπατούν στις άκρες των οπλών τους, έχουν δύο μικροσκοπικές κυνόδοντες, ενώ ζυγίζουν γύρω στα 4,5 κιλά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Nguyen και η ομάδα του ξεκίνησαν την έρευνά τους, ρωτώντας τους χωρικούς κυβερνητικούς δασοφύλακες στις επαρχίες του Βιετνάμ, όπου είχαν προηγουμένως εντοπιστεί τα ζώα. Κάποιοι υπενθύμισαν ότι είδαν γκρίζα chevrotains, υποδηλώνοντας ότι το είδος μπορεί να μην έχει πεθάνει.