Βαρύτατες ποινές επέβαλε το δικαστήριο στους βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση της Siemens και συγκεκριμένα 15 χρόνια φυλάκισης στους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα και Πρόδρομο Μαυρίδη.

Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε Γερμανούς υπηκόους άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, όπως οι Εντουαρτ Πιρερ σε 15 χρόνια,τον Τόμας Κανσουιντ 13 χρόνια και στους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν,
Φρανς Ρίχτερ, επτά χρόνια κάθειρξη στον καθένα.

Τώρα μένει να αποφασίσει το δικαστήριο ποιοι θα πάνε θα περάσουν άμεσα το κατώφλι της φυλακής και ποιοι όχι, αν θα δώσει δηλαδή ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους.

Ποιοι και για πόσο καταδικάστηκαν για την υπόθεση της Siemens

Η καταδίκη αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς η δωροδοκία παραγράφηκε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιουλίου και είχε μετατρέψει την εν λόγω κατηγορία σε πλημμέλημα.
Υπενθυμίζεται πως ο ισχυρός άνδρας της Siemens Mιχάλης Χριστοφοράκος δεν παρέστη στη δίκη καθώς βρίσκεται στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας έχει διαφύγει από τη χώρα και μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί.

Επίσης το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 12 έως 15 χρόνια στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργο Σκαρπέλη, Νικόλαο Νίντο, Γιώργο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Γυφτόπουλο, Δημήτρη Κουβάτσο, Παναγιώτη Νικάκη.

Οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό σύννομου βίου), ενώ οι τραπεζικοί Φάνης Λυγινός καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, ο Ζαν Κλόντ Οσβαλντ σε 14 και η Μάρθα Καραβέλα σε 13 χρόνια.