450 εργαζόμενοι και ένας θεραπευτικός φορέας που εδώ και 40 χρόνια έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της εξάρτησης, βρίσκονται εν αναμονή των όσων θέλει να περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Στο ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο της Πάτρας όλο αυτό το διάστημα που το ζήτημα έχει γίνει γνωστό και έχει συζητηθεί στην Βουλή ζουν το όλο θέμα έμμεσα, προσπαθώντας να μην επηρεάσει τους εργαζόμενους και τα μέλη του προγράμματος στο θεραπευτικό τους έργο που πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτό που ουσιαστικά ζητάει να καταργήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι την αυτονομία και την ανεξαρτησία ενός φορέα, αξιοποιώντας κατά το δοκούν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, ένα που ερεύνησαν και έκαναν γνωστό στην κοινή γνώμη, οι ίδιοι οι διοικούντες του ΚΕΘΕΑ. 

Το θέμα αυτό που προσπάθησε να αξιοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να πετύχει τον σκοπό της έχει να κάνει με το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης και την μονάδα του φορέα που υπάρχει στις φυλακές των Διαβατών.

"Είναι ένα θέμα που έφερε στο φως το ίδιο το ΚΕΘΕΑ και είναι εμφανές ότι προσπάθησε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να περάσει αυτό που θέλει, σπάζοντας το αυτοδιοίκητο του φορέα" τονίζει η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της θεραπευτικής μονάδας εδώ στην Πάτρα, Ελευθερία Παππά. 

Αυτό που ανησυχεί τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα έχει να κάνει με τη διάσπαση του θεραπευτικού μοντέλου που ακολουθεί ο φορέας όλα αυτά τα χρόνια με αρκετή επιτυχία, μέσα από τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν. "Ως εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ μας ενδιαφέρει το ζήτημα της θεραπείας, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας φορέας που μέχρι τώρα περιλάμβανε δράσεις για όλο το φάσμα της εξάρτησης. Δεν είμαστε σε θέση για να ξέρουμε τι θέλει να πετύχει το υπουργείο με τις αλλαγές που σχεδιάζει, όμως το μοντέλο του θεραπευτικού φορέα, δεν θα πρέπει να αλλάξει και ούτε να διασπαστεί".