Τη δική τους αγωνία ζουν δεκάδες οικογένειες της Πάτρας που ευελπιστούσαν ότι τους όρους που υπήρχαν μέχρι πρότινος να έπαιρναν και φέτος το κοινωνικό μέρισμα. 

Πολλές οικογένειες της Πάτρας, μιας πόλης που ένα μεγάλο κομμάτι της εξακολουθεί να ζει με όρους φτώχειας και ανέχειας, είχαν κατορθώσει και είχαν πάρει τα τελευταία δύο χρόνια το κοινωνικό μέρισμα, γεγονός που τους είχε διευκολύνει αρκετά στο να κάνουν γιορτές. Πρόκειται για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που δεν ξεπερνούν τις 3.500 ή τις 4.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα και κατά συνέπεια ζουν στα όρια της ακραίας φτώχειας. 

Ωστόσο, μέχρι ώρας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σε ποιες κοινωνικές κατηγορίες θα δώσει τελικά η κυβέρνηση φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τον τελευταίο προσδιορισμό που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητοτάκης μιλώντας για το θέμα, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους πιο αδύναμους οικονομικά από τους μακροχρόνια άνεργους, στις πολύτεκνες οικογένειες και σε αυτές με εξαρτώμενα μέλη ΑμεΑ. 

Αν ισχύσει κάτι τέτοιοι μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος δεκάδες οικογένειες από αυτές που το είχαν πάρει τα τελευταία δύο χρόνια και ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Πάτρα με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι χιλιάδες. 

Μόνο οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέσω του δήμου φτάνουν τις 9.000, ενώ αν προσθέσουμε σε αυτό το νούμερο και αυτές που έχουν γίνει από τους ίδιους του ενδιαφερομένους ή από τους λογιστές τους, ενδέχεται να αγγίζουν και τις 20.000 στον αριθμό. Το φετινό μέρισμα λοιπόν μάλλον θα είναι ελάχιστο και για λίγους, αφήνοντας εκτός δεκάδες οικογένειες που το είχαν ανάγκη.