Η Βρετανίδα τουρίστρια Grace Millane βρέθηκε νεκρή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Νέα Ζηλανδία. Κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι λίγες ώρες πριν εντοπιστεί η σορός της 22χρονης είχε συναντήσει έναν νεαρό άνδρα. Τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αλλά ο 26χρονος κατηγορούμενος πέρασε από δίκη όπου υπερασπίστηκε τον εαυτό του χρησιμοποιώντας τον όρο “άγρια ερωτική συνεύρεση”. Κρίθηκε ένοχος.

Το αποτέλεσμα της δίκης οδήγησε σε μία έρευνα που τα στοιχεία της είναι απογοητευτικά. 1 στις 3 Βρετανίδες, κάτω των 40, έχουν βιώσει χωρίς να θέλουν ασφυξία, χαστούκι ή φτύσιμο παρόλο που η ερωτική πράξη ήταν συναινετική. Το 38% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν υποκύψει σε πράγματα που δεν ήθελαν. Το 31% είπε ότι έχουν βιώσει τις παραπάνω ενέργειες στο σεξ αλλά ήταν με την συναίνεσή τους ενώ το άλλο 31% υποστήριξε ότι δεν έχουν υποκύψει σε κάτι από τα παραπάνω ή προτίμησαν να μην πουν.

Οι γυναίκες που υπέκυψαν σε κάποια από αυτές τις ενέργειες του παρτενέρ τους, σε ένα ποσοστό του 20%, είπαν οτι έφυγαν ανήσυχες ή φοβισμένες. Το Κέντρο για την Δικαιοσύνη στις Γυναίκες υποστηρίζει ότι “αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση ανάμεσα στις νέες γυναίκες να υποκύψουν σε βίαιες, επικίνδυνες ή καταστροφικές πράξεις”. Και συνεχίζει: “Πιθανότατα αυτό να οφείλεται στην διαθεσιμότητα και στην χρήση και την απενοχοποιήση της σκληρής πορνογραφίας”.

Η συνιδρύτρια του Woman’s Aid, Adina Claire δήλωσε στο The Independent για τα αποτελέσματα: “Η έρευνα δείχνει πόσο συχνά οι γυναίκες κάτω των 40 βιώνουν σεξουαλική βία με συντρόφους με τους οποίους κάνουν συναινετικό σεξ παρόλο που συνεχίζουν να τις εξευτελίζουν ή να τις τρομοκρατούν. Το να συμφωνείς να κάνεις σεξ με κάποιον δεν μειώνει την σοβαρότητα του να σε χαστουκίσει ή να σε πνίξει.”

“Επίσης, το 41% των βιασμών έχουν διαπραχθεί από νυν ή πρώην συντρόφους και ξέρουμε ότι η σεξουαλική βία είναι συχνά κομμάτι μιας καταχρηστικής σχέσης. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει εκπαίδευση για το συναινετικό σεξ και τον σεβασμό σε μία σχέση για να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι όλα τα είδη του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης είναι ενάντια στο νόμο.”

Βιασμός για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για αρκετές ακόμα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το σεξ χωρίς συγκατάθεση. Σε αυτές δεν ανήκει η Ισπανία και αυτό προκάλεσε πριν από μήνες τη γέννηση του διαδικτυακού κινήματος #cuentalo που στα ισπανικά σημαίνει “πείτε το”. Αργότερα είδαμε σε παγκόσμια κλίμακα το γνωστό μας #MeToo.