Την αντίδρασή της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνει η ελληνική πλευρά με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Την ίδια ώρα την καταδίκη του στις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την προκλητική ομιλία του στα εγκαίνια του TANAP, με αποτέλεσμα την άμεση αποχώρηση του Έλληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου από την εκδήλωση.

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με απειλές και άλλοτε με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου « δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», ενώ «καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της».

Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει λυπηρό το ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών» την αποχώρηση του κ. Οικονόμου από την εκδήλωση.

«Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της», καταλήγει η ανακοίνωση.