Την επίσπευση των διαδικασιών από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ώστε εντός του επομένου έτους να δρομολογηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Ταμείου και ομάδας εξειδικευμένων στελεχών.

Στον υπουργό Ναυτιλίας παρουσιάσθηκε το πρώτο σκέλος της στρατηγικής μελέτης βιωσιμότητας των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμένων της χώρας που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου) και οι εναλλακτικές αξιοποίησης τους.

Επίσης συνεκτιμήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του κάθε λιμένα ξεχωριστά οι υφιστάμενες υποδομές, οι προοπτικές ανάπτυξης καθώς και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών για έκαστο εξ αυτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των εν λόγω περιφερειακών λιμανιών μέσα από μελέτες αξιολόγησης, οι οποίες υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση (υπο-παραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών) δικαιώνεται πλήρως,» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Τονίζεται επίσης ότι «οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αφενός αναδεικνύουν την υπεραξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και αφετέρου το καθιστούν πιο ελκυστικό στο μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Πλακιωτάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πρώτα, θετικά όπως τα χαρακτήρισε, συμπεράσματα αναφορικά με την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκ νέου σύσκεψη με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σειρά προτεραιότητας και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των λιμένων.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και κ. Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα.