Οι αντιδράσεις στη Γαλλία κατά των εκπτώσεων της Black Friday πυκνώνουν με ομάδα βουλευτών να προτείνουν την κατάργησή τους και ακτιβιστές να μπλοκάρουν την είσοδο μιας αποθήκης της Amazon κοντά στο Παρίσι.

Η πρώην υπουργός οικολογίας της χώρας, Ντελφίν Μπατό, κατέθεσε πρόταση που πέρασε από επιτροπή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και θα συζητηθεί στην ολομέλεια στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα την κατάργηση της Black Friday, η οποία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, αν και προήλθε από την αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της πρώην υπουργού, που συμμερίζονται αρκετοί Γάλλοι βουλευτές, η Black Friday «δίνει ώθηση στον υπερκαταναλωτισμό, προκαλεί κυκλοφοριακό χάος με συνακόλουθη ρύπανση του περιβάλλοντος».

Η πρόταση προβλέπει την επιβολή διετούς φυλάκισης και μέγιστο πρόστιμο 300.000 ευρώ για όσους καταδικαστούν για «επιθετικές εμπορικές πρακτικές» . Η νυν μεταβατική υπουργός Οικολογίας, Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τόνισε ότι θα υποστήριζε τις εκπτώσεις της Black Friday αν βοηθούσαν τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά όπως επεσήμανε εκείνοι που επωφελούνται τα μέγιστα είναι οι μεγάλες διαδικτυακές επιχειρήσεις λιανικής. Η ηγεσία της Fevad (ένωση εμπόρων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο) χαρακτήρισε «γελοία» την πρόταση για την κατάργηση της Black Friday υποστηρίζοντας ότι εμποδίζει τον κόσμο να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις.

Διαδήλωση κατά της Black Friday έξω από αποθήκη της Αmazon

Την ίδια ώρα ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης»μπλόκαραν με παλιά ψυγεία, φούρνους μικροκυμάτων και άχυρα την είσοδο αποθήκης της Amazon στο Μπρετινί συρ Ορτζ κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Amazon: Σταμάτησε την επέκταση και την υπερπαραγωγή για το κλίμα και τις δουλειές».

Στο μεταξύ άλλες οργανώσεις, όπως η Youth For Climate ετοιμάζουν κι άλλες διαδηλώσεις κατά της Black Friday στο Μπορντό και άλλες πόλεις της Γαλλίας.


«Block Friday»: les militants d’Attac occupent un lieu stratégique d’Amazon à Paris