"Τα πράγματα να ξέρετε είναι πιο χειρότερα από ότι τα βλέπουμε στην τηλεόραση.

Το Δυρράχιο είναι μία πόλη που έχει εγκαταλειφθεί πλέον, έχει ερημώσει, αφού οι μετασεισμοί που γίνονται συνεχώς κάνουν τη γη να τρέμει και να βγάζει νερό από τα έγκατά της. Ο κόσμος έχει φύγει σε άλλες περιοχές, έχει απομακρυνθεί από τα σπίτια του και αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για βοήθεια". 

Τα λόγια του αντιπροέδρου του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών "Emigranti" που εδρεύει στην Πάτρα, Θύμις Μπράιαντ, αποτυπώνουν το δραματικό σκηνικό που ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι του Δυρραχίου, μετά τον μεγάλο σεισμό που έκανε, ένας σεισμός που άφησε πίσω του συντρίμμια, χαλάσματα και ξεκληρισμένες οικογένειες. 

Ο ίδιος έχει τα αδέλφια του στο Δυρράχιο που ζουν εκεί και κατά συνέπεια έχει μια άμεση εικόνα με το τι γίνεται αυτές τις ώρες στην αλβανική πόλη. "Το σπίτι μου είναι σε καλή κατάσταση, συγκριτικά με τα άλλα.

Όμως οι ζημιές στην πόλη είναι μεγάλες και φυσικά ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά έχουν πρόβλημα και οι σεισμοί συνεχίζονται. Η γη σας λέω βγάζει νερό, ο κόσμος φοβάται και η πόλη έχει ερημώσει". 

Ο Σύλλογος έχει απευθύνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια με ανακοίνωση που εξέδωσε σε όλα τα ΜΜΕ από το βράδυ της Πέμπτης. Μέχρι ώρας η ανταπόκριση είναι μεγάλη και η Πάτρα έχει αγκαλιάσει τους σεισμόπληκτους μιας μεγάλης αλβανικής περιοχής που σχετίζεται άμεσα με την αχαϊκή πρωτεύουσα. 

"Ο σύλλογος μας έχει 1.300 μέλη εδώ στην Πάτρα. Τα περισσότερα από αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν καταγωγή ή συγγενείς που προέρχονται από την πληγείσα περιοχή".

Πάνω από 5 με 6 τόνους

Ήδη αρκετές Πατρινές εταιρείες έχουν γνωστοποιήσει στα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου ότι θα προσφέρουν πράγματα και είδη για να σταλούν στους σεισμόπληκτους. 

Ο δήμος, ο Προμηθέας, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών είναι μόνο τρεις από τους φορείς που έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν. Μαζί και ο απλός κόσμος, Πατρινοί ιδιώτες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν από το περίσσευμά τους στην εκστρατεία που γίνεται. 

Το συγκινητικό αυτής της ανθρωπιστικής εκστρατείας είναι ότι στην ίδια προσπάθεια συμμετέχουν και θα στείλουν πράγματα οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών που υπάρχουν στην Πάτρα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, υπάρχει μόνο ο άνθρωπος, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, καμία διαφορά. 

"Είμαστε όλοι ένα. Είμαστε όλοι μαζί στα δύσκολα. Η Πάτρα είναι στο πλευρό μας και την ευχαριστούμε για αυτό". Είναι χαρακτηριστικό με βάση τις εκτιμήσεις των μελών του Συλλόγου, ότι από την πόλη μας αναμένεται να αναχωρήσουν για το Δυρράχιο, τουλάχιστον πέντε με έξι τόνοι τροφίμων και ειδών ανάγκης.

Το δράμα, η τραγωδία όμως που ζει η Αλβανία είναι μεγάλη και αυτό δείχνει ότι οι ανάγκες δεν τελειώνουν και δεν μπορούν εύκολα να καλυφθούν, αν δεν βοηθήσουμε όλοι. 

"Όλοι μαζί στα δύσκολα"

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών “Emigranti” που εδρεύει στην Πάτρα, στην οδό Κανάρη 46, πρώτος όροφος, εκφράζει με ανακοίνωση του τα συλλυπητήρια στους συμπατριώτες τους για την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από τον δυνατό και φονικό σεισμό στην Αλβανία στις περιοχές Τίρανα και Δυρράχιο, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019!

Προσκαλούμε όλους τους πολίτες αλβανικής καταγωγής, κάτοικους Πατρών στη περιοχή Αχαΐας, Πελοποννήσου, επίσης και τους ντόπιους Έλληνες φίλους μας σε αυτή την περιοχή, να βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές την γειτονική τους χώρα. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη και όλους τους φορείς που έδειξαν για άλλη μια φορά την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας!

Συγκεντρώνουμε την ημέρα Σάββατο στις 30 Νοεμβρίου 2019 από της 9 πμ. έως 21:00 μμ στην πλατεία Γεωργίου και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019, από την ώρα 9:00 π.μ  έως 15:00 μ.μ την βοήθειά μας για ρούχα, κουβέρτες και τρόφιμα και ότι μπορεί ο καθένας να βάλει στο ταμείο (φιλανθρωπικό σκοπό) για να σταλούν στις πληγείσες περιοχές στην γειτονική Αλβανία.

Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση"! 

Τηλ. επικοινωνίας:

6985940009 - πρόεδρος

6945994999- αντιπρόεδρος

2611104210- τηλ. γραφείου.