Η Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, έβαλε κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της νυν, τονίζοντας πως σε θέματα όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό και τις τουρκικές προκλήσεις, πρέπει η χώρα να έχει μία ενιαία γραμμή.

Γεννηματά: Η δήθεν αριστερά συνεχίζει τον πολακισμό
Αρχικά, η κα. Γεννηματά έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση για τις μεταγραφές στελεχών του κόμματός της, στην παράταξη του Α. Τσίπρα, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε «μεταγραφές» αμφιβόλου ποιότητας, με έναν «προπονητή» (Τσίπρας) που έχει αρχίσει και χάνει έδαφος.

«Για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεταγραφές αμφιβόλου ποιότητας και έχει έναν προπονητή που αρχίζει και χάνει», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια είπε πως ο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στιγμάτισε για πάντα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετώντας και καρφιά για την συμπεριφορά του Πολάκη.

«Η δήθεν αριστερά συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά. Αυτό την στιγμάτισε και δυστυχώς συνεχίζουν με αυτή τη συντηρητική λογική. Με πολακισμό και ακολουθούν αυτό. Με παραδικαστικά κυκλώματα που αξιοποίησαν όσο ήταν κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Δύσκολο να μην ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από μηχανισμούς της εξουσίας«, σχολίασε.

Αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου», και τόνισε πως «αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία και πρέπει π.χ. να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τα κότσια και να το πει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακουστεί. Αν δεν ακούγεται μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση διαφορετική από αυτή που ακολουθεί το κόμμα, οτιδήποτε άλλο, απλά δημιουργεί προβλήματα. Και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Για το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι δημιουργήθηκε από τη λαϊκή βάση της παράταξης. «Από τους 220.000 που ήρθαν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο του 2017, αυτοί είναι οι ιδρυτές του κόμματος». «Πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να δώσει το άλλοθι σε κανέναν να φύγει, λέγοντας, ότι δεν του αφήνει χώρο και λειτουργεί ηγεμονικά. Έπρεπε όσοι έφυγαν, να φανεί γιατί έφυγαν και θα κριθούν στη πορεία από την ιστορία. Πολιτικά κρίθηκαν γιατί τα κόμματά τους διαλύθηκαν και είναι εκτός Βουλής. Έφυγαν με αφορμή τις Πρέσπες».

Παρέδωσε τα όπλα ο Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια είπε πως η πρώην κυβέρνηση, υπογράφοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, παρέδωσε «όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της».

«Με την Συμφωνία, ο Τσίπρας παρέδωσε εύκολα όλα τα όπλα που είχε η Ελλάδα. Το μόνο που πήραμε είναι μία υπόσχεση ότι σε βάθος χρόνου, στο εσωτερικό τους, θα υπάρχει ένα κουτσουρεμένο erga omnes, για όσο θα διαπραγματεύονται για ένταξη τους στην ΕΕ. Δικαιώνομαι για την θέση μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία είναι στο μηδέν. Και τώρα, ο κ. Μητσοτάκης, που έλεγε πως είναι μια κακή συμφωνία, έκανε στροφή 180 μοιρών», είπε χαρακτηριστικά.

Γεννηματά για ΠτΔ: Θα είναι κατάντια να έχουμε πρόεδρο με 75 ψήφους

Η κα. Γεννηματά σχολίασε και την αλλαγή στην Συνταγματική αναθεώρηση, όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως έδωσε έδαφος στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, οι οποίες μπορεί να φέρουν πρόεδρο με σχετική πλειοψηφία, όπως είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε σε όσα συζητήσαμε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο μεγάλος του χορηγός, ο κ. Τσίπρας, του έδωσε λευκή επιταγή για το πως θα εκλεγεί ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός το έπραξε. Θα είναι κατάντια για τη χώρα αν έχουμε πρόεδρο με σχετική πλειοψηφία από 75 ψήφους», ανέφερε, ενώ σχολίασε και την υπόθεση με τον 80χρονο Κωνσταντίνο Πατέρα και τον διορισμό του σε νοσοκομείο, ο οποίος ακυρώθηκε γρήγορα. «Αντί ο πρωθυπουργός να βρει ότι καλύτερο πρέπει γι’ αυτό το πόστο, υποκύπτει στο κόμμα του και βάζει αυτούς που του το ζητάνε. Φτάνει!», σχολίασε, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καν θέμα για δική της υποψηφιότητα για ΠτΔ.

«Εγώ είμαι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία σε αυτό το θέμα»...

Ώρα για συνεργασία, η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και οι τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε πως τα κόμματα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να έχουν μία κοινή γραμμή. «Είναι ώρα για πραγματική συνεργασία, που θα αλλάξει συμπεριφορά και πρότυπα που έχει το πολιτικό σύστημα. Αλλιώς θα πηγαίνουμε πάλι με τους αρεστούς και στα παλιά κόλπα που αποδείχθηκε πως είναι πολύ καλός ο κ. Μητσοτάκης», ξεκίνησε και στάθηκε στην Τουρκία και την συμφωνία της με την Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και ομοψυχία στο εσωτερικό. Η ιστορία αυτή είναι μια βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ανάμεσα στη Τουρκία και στη Λιβύη υπάρχει η Κρήτη και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέπει. Άρα χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης. Φωνάζω ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή και δυστυχώς δεν υπάρχει» ήταν τα λόγια της.

Εξελίσσεται σε τραγωδία το μεταναστευτικό

Η κα Γεννηματά στάθηκε και στο μεταναστευτικό αναφέροντας πως η Ελλάδα δε μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος μόνη της. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην Frontex λέγοντας πως θα πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα.

«Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και να σηκώσουν τα βάρη όλες οι χώρες. Όποια αρνείται να έχει οικονομικές κυρώσεις. Ή υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη και προχωράμε όλοι μαζί ή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί μόνο η Ελλάδα να σηκώνει όλα τα βάρη. Μπαινοβγαίνουν από τα σύνορά μας ανά πάσα στιγμή. Πρέπει η FRONTEX να γίνει επιτέλους πραγματική συνοριοφυλακή και όχι να παρατηρεί. Να κάνει και προσυνοριακό έλεγχο στο έδαφος της Τουρκίας και να σταματάει τις βάρκες και τους διακινητές από πριν. Στην Ελλάδα αναλογούν 15.000 πρόσφυγες κι εμείς έχουμε σχεδόν 100.000. Οι 38.000 από αυτούς είναι στα νησιά και ο κόσμος έχει εξαντλήσει την υπομονή του. Δεν αντέχει η χώρα άλλες Μόριες», κατέληξε.